De dertien minuten durende propagandafilm werd via de gebruikelijke IS-kanalen verspreid, werd door bekende IS-aanhangers ook via Twitter gedeeld, maar is nog niet onafhankelijk authentiek verklaard.

Het Palestijnse slachtoffer, Said Ismail Musallam, verklaart in de video negentien jaar oud te zijn en uit Jeruzalem te komen. Hij zegt dat hij door de Israëlische geheime dienst Mossad naar Syrië is gestuurd om informatie over IS in te winnen. Zijn vader en zijn oudere broer hebben hem tot zijn daden aangespoord, zo meldt hij nog.

Zowel Israël als de familie van de jongeman ontkennen dit alles. Volgens zijn ouders was hun zoon in 2014 als tourist naar Turkije gereisd en kort daarna verdwenen.

Een paar maanden later dook hij op in een online magazine van IS - met gelijkaardige "bekentenissen" als in de IS-video te zien zijn.

'Welpen'

Een IS-aanhanger verklaart in de video in het Frans dat de gevangene een "slechte afvallige spion" is. Vervolgens wordt de Palestijn door zijn jonge beul met enkele schoten in het hoofd gedood. De Franstalige man duidt de jeugdige recruten aan als 'welpen'. Aan het einde van de video worden de namen genoemd van "nog andere Palestijnse spionnen uit Jeruzalem".

Midden januari gaf IS ook al een video vrij waarin een kleine jongen "twee spionnen van de Russische geheime dienst" neerschoot. In andere video's worden speciale opleidingskampen voor jongeren getoond.

Valse kalmte

De Britse tv-zender Sky News zond een interview uit met een man, "Saleh", die beweert de tolk geweest te zijn tussen IS-strijders en gevangenen die geëxecuteerd zouden worden. Volgens hem had hij de gevangenen gezegd dat ze ongedeerd zouden blijven. Er waren talrijke nepexecuties geweest, die gefilmd werden. Het effect was dat de slachtoffers bij hun uiteindelijke executies een rustige indruk gaven, aldus de tolk.

(Belga/RR)

De dertien minuten durende propagandafilm werd via de gebruikelijke IS-kanalen verspreid, werd door bekende IS-aanhangers ook via Twitter gedeeld, maar is nog niet onafhankelijk authentiek verklaard.Het Palestijnse slachtoffer, Said Ismail Musallam, verklaart in de video negentien jaar oud te zijn en uit Jeruzalem te komen. Hij zegt dat hij door de Israëlische geheime dienst Mossad naar Syrië is gestuurd om informatie over IS in te winnen. Zijn vader en zijn oudere broer hebben hem tot zijn daden aangespoord, zo meldt hij nog.Zowel Israël als de familie van de jongeman ontkennen dit alles. Volgens zijn ouders was hun zoon in 2014 als tourist naar Turkije gereisd en kort daarna verdwenen.Een paar maanden later dook hij op in een online magazine van IS - met gelijkaardige "bekentenissen" als in de IS-video te zien zijn.Een IS-aanhanger verklaart in de video in het Frans dat de gevangene een "slechte afvallige spion" is. Vervolgens wordt de Palestijn door zijn jonge beul met enkele schoten in het hoofd gedood. De Franstalige man duidt de jeugdige recruten aan als 'welpen'. Aan het einde van de video worden de namen genoemd van "nog andere Palestijnse spionnen uit Jeruzalem". Midden januari gaf IS ook al een video vrij waarin een kleine jongen "twee spionnen van de Russische geheime dienst" neerschoot. In andere video's worden speciale opleidingskampen voor jongeren getoond.De Britse tv-zender Sky News zond een interview uit met een man, "Saleh", die beweert de tolk geweest te zijn tussen IS-strijders en gevangenen die geëxecuteerd zouden worden. Volgens hem had hij de gevangenen gezegd dat ze ongedeerd zouden blijven. Er waren talrijke nepexecuties geweest, die gefilmd werden. Het effect was dat de slachtoffers bij hun uiteindelijke executies een rustige indruk gaven, aldus de tolk. (Belga/RR)