IS eist aanslag Manchester op, dader geïdentificeerd

Theresa May © Belga Image

Nadat eerder op de dag al een 23-jarige verdachte werd opgepakt, heeft de politie nu ook de vermoedelijke identiteit van de dader vrijgegeven. De aanslag is intussen opgeëist door de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS).

De Britse autoriteiten hebben de veronderstelde dader van de aanslag in Manchester als Salman Abedi geïdentificeerd, zo hebben Amerikaanse functionarissen volgens de Britse zender Sky gezegd.

De politie wist al langer wie de vermoedelijke dader was, maar gaf pas in de vooravond de identiteit vrij. Er wordt nog onderzocht of hij deel uitmaakte van een netwerk en hulp kreeg.

Volgens terreurmonitor SITE Intelligence Group heeft Islamitische Staat de aanslag opgeëist, zonder echter informatie over de dader te geven.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

In de namiddag werd al een 23-jarige man opgepakt in verband met de aanslag. De politie weidde er niet over uit hoe de man betrokken zou zijn geweest.

Jongeren

Bij de aanslag, na afloop van een optreden van het tieneridool Ariana Grande, kwamen zeker 22 mensen om het leven en raakten meer dan 50 anderen gewond (lees meer).

Het gaat om de ergste terroristische aanslag in het Verenigd Koninkrijk sinds die van 7 juli 2005. Ian Hopkins van de Greater Manchester Police sprak van het meest gruwelijke incident dat de stad ooit overkwam.

May verklaarde nog dat de aanslag getuigde van een bijzondere ‘lafheid’, omdat het vooral de bedoeling was om jongeren te treffen.

Popster Ariana Grande heeft haar “Dangerous Woman”-tournee opgeschort na de bloedige aanslag na haar concert in Manchester, zo heeft de Amerikaanse nieuwszender CNN dinsdag op gezag van een ‘bron met kennis van de situatie’ gemeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content