Britse politie deelt geen informatie meer met VS na lekken

Theresa May © Belga Image

De politie van Manchester deelt geen informatie meer met de Verenigde Staten over de zelfmoordaanslag van maandag, zo heeft de BBC donderdag gemeld. Aanleiding zijn lekken naar Amerikaanse media.

Britse functionarissen waren naar verluidt verontwaardigd toen beelden van het puin van de terreuraanslag in The New York Times verschenen, aldus de BBC. De beelden werden gelekt nadat de naam van de dader, Salman Abedi, naar Amerikaanse media was gelekt voordat de Britse politie de naam bekendgemaakt had.

De BBC zei dat premier Theresa May de kwestie zou voorleggen aan president Donald Trump op de NAVO-bijeenkomst later op de dag in Brussel.

Ergernis bij Britse autoriteiten

u0022De beelden die lekken zullen een bron van stress zijn voor de slachtoffers, hun families en het publieku0022

Deze nacht hebben verscheidene Britse autoriteiten hun ongenoegen al geuit. “Wij zijn woedend. Dit is volstrekt onaanvaardbaar”, aldus de bron. “De beelden die lekken zullen een bron van stress zijn voor de slachtoffers, hun families en het publiek. Dit probleem werd aangekaart door de Britse autoriteiten bij hun Amerikaanse collega’s, op alle relevante niveaus”, klonk het.

Eerder had de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Amber Rudd, al haar ergernis uitgedrukt. “De Britse politie heeft duidelijk gezegd dat ze de informatiestroom wil controleren, om de operationele integriteit van het onderzoek te beschermen”, zei ze op de BBC. “Het wordt dus irritant dat informatie via andere bronnen naar buiten komt, en ik heb heel duidelijk gemaakt aan onze vrienden dat dit niet meer mag gebeuren”, voegde ze eraan toe.

Volgens de Britse antiterreurdiensten zijn de lekken “destabiliserend” voor het onderzoek. Een woordvoerder benadrukte het belang van contacten en samenwerking met buitenlandse diensten. “Maar als het vertrouwen gebroken wordt, destabiliseert dat de relaties, en ondermijnt dat het onderzoek en het vertrouwen van de slachtoffers, de getuigen en hun families”, klonk het. “De schade is nog groter als het gaat om een ongeoorloofde bekendmaking van mogelijk bewijsmateriaal, ten midden van een groot antiterreuronderzoek”, werd eraan toegevoegd.

Partner Content