Iraanse mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi wint Nobelprijs voor de Vrede

Iraanse mensenrechtenactiviste wint Nobelprijs voor de Vrede © AFP

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Iraanse mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi. Dat heeft het Noorse Nobelcomité vrijdag bekendgemaakt.

Zij krijgt de prijs voor haar strijd tegen de onderdrukking van vrouwen in Iran en haar inzet voor mensenrechten en vrijheid voor iedereen, zo luidt de motivatie.

Mohammadi zit momenteel opgesloten in de beruchte Evin-gevangenis van de Iraanse hoofdstad Teheran, waar ook onze landgenoot Olivier Vandecasteele heeft vastgezeten.

Ook de Iraans-Zweedse professor Ahmadreza Djalali, die de Vrije Universiteit Brussel  (VUB) vrij probeert te krijgen, zit nog altijd in die gevangenis opgesloten.

e krijgt de prijs voor haar strijd tegen de onderdrukking van vrouwen in Iran en haar inzet voor mensenrechten en vrijheid voor iedereen, zo luidt de motivatie. De activiste staat aan het hoofd van het Defender of Human Rights Center, samen met Shirin Ebadi die in 2003 de Nobelprijs voor de Vrede won. Met die organisatie zet Mohammadi zich in voor meer vrouwenrechten en voor de afschaffing van de doodstraf in haar land.


Mohammadi zit momenteel opgesloten in de beruchte Evin-gevangenis van de Iraanse hoofdstad Teheran, waar ook onze landgenoot Olivier Vandecasteele heeft vastgezeten. Ook de Iraans-Zweedse professor Ahmadreza Djalali, die de Vrije Universiteit Brussel (VUB) vrij probeert te krijgen, zit nog altijd in die gevangenis opgesloten.


Het Nobelcomité verklaarde bij monde van zijn voorzitter Berit Reiss-Andersen te “hopen” dat Iran Mohammadi nu zal vrijlaten. Volgens de Verenigde Naties gaat het om een bekroning van “de moed en de vastberadenheid van de Iraanse vrouwen”. Haar familie spreekt over een “historisch en belangrijk moment voor de strijd voor de vrijheid in Iran”.


De 51-jarige Narges Mohammadi is een van de bekendste mensenrechtenactivisten in Iran. Ze werd al meermaals opgesloten, en ook nu zit ze dus vast in de Evin-gevangenis. Eind vorig jaar, tijdens de over heel Iran verspreide protesten tegen het regime in Teheran in de nasleep van de dood van Mahsa Amini – de 22-jarige vrouw die stierf nadat ze werd opgepakt door de zedenpolitie- , bracht Mohammadi een verhaal aan het licht over vermoedelijke foltering van tientallen vrouwen in de hoogbeveiligde gevangenis.


Het Iraanse regime heeft Mohammadi 13 keer opgepakt en vijf keer veroordeeld, tot in totaal 31 jaar celstraf en 154 zweepslagen.


Tegen de achtergrond van een gespannen geopolitieke situatie met de oorlog in Oekraïne, de klimaatcrisis en een rist van andere conflicten en crisissen in andere delen van de wereld waren dit jaar 259 personen en 92 organisaties genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Dat totale aantal van 351 kandidaten was het tweede hoogste ooit.


De prijs wordt sinds 1901 uitgereikt en Mohammadi is de negentiende vrouw die de onderscheiding krijgt.


De Nobelprijs voor de Vrede geldt als de belangrijkste politieke prijs ter wereld. Vorig jaar ging de onderscheiding naar mensenrechtenactivisten uit Wit-Rusland, Rusland en Oekraïne. In 2021 wonnen twee journalisten, de Rus Dmitri Moeratov en de Filipijnse Maria Ressa, de prijs voor hun inzet voor de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid.


Het is de enige Nobelprijs die niet in Zweden, maar in Noorwegen wordt uitgereikt. Aan de prijs hangt een geldsom vast van 11 miljoen Zweedse kronen, omgerekend zo’n 950.000 euro.
De officiële uitreiking is op 10 december, de verjaardag van wetenschapper en uitvinder Alfred Nobel naar wie de prijs is vernoemd.

Vredesinstituut: ‘Belangrijk signaal van steun aan de demonstranten in Iran maar ook aan de vele activisten voor vrouwenrechten wereldwijd’

Met de Nobelprijs voor de Vrede voor de Iraanse activiste Narges Mohammadi geeft het Nobelprijscomité een belangrijk signaal van steun aan de demonstranten in Iran maar ook aan de vele activisten voor vrouwenrechten wereldwijd. Dat zegt het Vlaams Vredesinstituut vrijdag in een reactie.

“Zelfs vanuit de gevangenis blijft Narges Mohammadi de kracht vinden om haar strijd verder te zetten en inspiratie te bieden aan de jongere generaties”, zegt directeur Nils Duquet van het Vlaams Vredesinstituut in een persbericht. “De meedogenloze repressie in Iran blijft bijzonder problematisch. Het is cruciaal om de situatie vanuit Vlaanderen te blijven opvolgen en de mistoestanden consequent aan te klagen via alle mogelijke diplomatieke en politieke kanalen. Deze Nobelprijs kan daarvoor een extra impuls zijn.”

Het Vlaams Vredesinstituut levert ook bijkomende inspanningen om vrede een prominentere plaats te geven in het Vlaams buitenlands beleid. Gisteren/Donderdag en vandaag/vrijdag gebeurde dat tijdens een werkbezoek aan Stockholm in het gezelschap van zeven Vlaamse parlementsleden van de Commissie Buitenlands Beleid. De delegatie volgde de bekendmaking van de laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede vandaag/vrijdag vanuit het Nobelprijsmuseum in Stockholm.

Sinds dit voorjaar stelt het Vlaams Vredesinstituut een compleet Nobelprijspakket ter beschikking van alle Vlaamse scholieren van de derde graad secundair onderwijs.

Partner Content