Inperking Ebola neemt gewelddadige wending in Liberia

Inwoners van de geisoleerde sloppenwijk West Point in de hoofdstad van Liberia, Monrovia, trekken zich terug na gevechten met soldaten. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De pogingen van Liberia om de uitbraak van Ebola in te perken, hebben een gewelddadige wending gekregen. Minstens vier mensen raakten gewond bij gevechten met soldaten en agenten nadat barricades met prikkeldraad rond een sloppenwijk waren opgetrokken.

Minstens vier mensen raakten gewond bij gevechten met Liberiaanse soldaten en agenten. De onrust kwam er nadat de overheid barricades met prikkeldraad optrok rond een sloppenwijk in een poging om de verspreiding van het ebolavirus tegen te gaan.

Kwade jongemannen bestormden de omheining en wierpen stenen naar de bewakers in een poging uit de wijk, die door de overheid geïsoleerd werd, te ontsnappen. Daarop openden soldaten het vuur om de menigte terug te drijven. Honderden trokken zich terug in de sloppenwijk met tienduizenden bewoners, West Point in de hoofdstad Monrovia. Zo schrijft de New York Times.

Patiënten ontsnapt

De onrust benadrukt een dieperliggend gevoel van wantrouwen bij de inwoners van West Point. De wijk werd door de Liberiaanse overheid woensdag 20 augustus in quarantaine geplaatst.

Enkele dagen eerder waren er al spanningen over de opening van een ebolaziekenhuis in een lokaal schooltje. De bevolking vreesde dat hulpverleners besmette patiënten uit andere stadsdelen zouden binnenbrengen. De kliniek werd bestormd waardoor meerdere geïsoleerde patiënten konden ontsnappen.

West-Afrika strijdt al vijf maanden tegen de verspreiding van het ebolavirus. De uitbraak duurt voort, maar nu al ligt het totale aantal slachtoffers in Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria – 1.350 volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) – hoger dan alle vorige epidemieën sinds 1976 samengeteld.

Partner Content