In Algerije ontvoerde Fransman onthoofd: ‘Hollande, je hebt de ezel Obama gevolgd’

Een still uit de video van de Algerijnse terreurbeweging Jund al-Khilifa met de Franse toerist, Herve Pierre Gourdel. © AFP
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De Franse gids Hervé Gourdel die zondag pas in Algerije ontvoerd werd door een aan de Islamitische Staat gelinkte terreurbeweging, is onthoofd. Militanten van Jund al-Khilafa stuurden een video van de executie de wereld in.

De Franse gids Hervé Gourdel die zondag pas in Algerije ontvoerd werd, is onthoofd. De Algerijnse terreurbeweging die gelinkt is aan de Islamitische Staat (IS) plaatste een video online die de executie toont. De beelden worden voorafgegaan door videomateriaal van de Franse president François Hollande, zo schrijft France Info. De groep Jund al-Khilafa had gedreigd de man te vermoorden als Frankrijk de luchtaanvallen in Irak niet binnen de 24 uur zou staken.

‘Bloedboodschap voor de Franse regering’ luidt de titel van het filmpje dat bijna vijf minuten duurt. De beelden van de Franse president zijn die van een persconferentie waarbij hij de deelname van Frankrijk in de strijd tegen IS in Irak bevestigt.

Daarna verschijnen vier gemaskerde en gewapende mannen terwijl de Fransman voor hen geknield zit, de armen op de rug. Dat meldt de website France Info. Hervé Gourdel richt zich tot zijn president. ‘Hollande, je hebt de ezel Obama gevolgd’, verwijst hij naar de Franse aanvallen in Irak. Vervolgens richt Gourdel zich tot zijn naasten en zegt hij van ze te houden.

‘De slachtoffers in Algerije wreken en het Kalifaat van IS steunen’

Nadien loopt de video nog drie minuten lang met een uitgebreid Arabisch bericht. Een van de mannen veroordeelt de interventie van de ‘criminele Franse kruisvaarders’ tegen de moslims in Algerije, Mali en Irak.

Omdat Frankrijk de vraag om de luchtaanvallen binnen de 24 uur te staken, verworpen heeft, zegt de man in de video dat de groep besloten heeft de gijzelaar te vermoorden. ‘Om de slachtoffers in Algerije te wreken […] en het Kalifaat te steunen’, aldus de Franse nieuwssite. De militant verwijst naar het Kalifaat dat door IS werd uitgeroepen over de gecontroleerde gebieden in Irak en Syrië. Er werd in de montage geknipt en het volgende beeld toont de onthoofde Gourdel.

Hervé Gourdel was een 55-jarige gids in het Algerijnse gebergte en werd er tijdens een wandeling met vrienden in Tizi Ouzou, een bergachtig gebied op zo’n 110 kilometer van de hoofdstad Algiers, ontvoerd. Zijn Algerijnse kompanen werden vrijgelaten. Enkele uren na de ontvoering van Gourdel zondag, had IS nog opgeroepen de burgers te doden van de landen die tegen de beweging in Irak (en Syrië) strijden.

Een dag later werd de ontvoering opgeëist door een aan de IS gelieerde groep, Jund al-Khilafa of ‘de soldaten van het Kalifaat’. Nog een dag later, dinsdag, verwierp Hollande de eisen. De derde dag volgde de gruwelijke executie van de Franse gids.

De Franse premier Manuel Valls zegt de dood van Gourdel nog niet te kunnen bevestigen. De authenticiteit van de video wordt nog gecontroleerd.

‘Solidariteit tussen alle naties tegen IS’

Ondertussen veroordeelde de Franse Raad van de Moslimcultuur (CFCM), een vertegenwoordigend orgaan van de Europese moslimgemeenschap, de actie. ‘We zijn met afschuw vervuld’, stelt de Raad die zo’n 5 miljoen moslims vertegenwoordigt in een persbericht.

De Raad, onder leiding van de aan Algerije gelinkte imam van de Parijse Grote Moskee, Dalil Boubakeur, hoopt ‘uit de grond van zijn hart’ dat ‘een einde wordt gemaakt aan die gruwelijke acties via solidariteit tussen alle naties’, zo bericht Belga.

Vanuit New York heeft ook de Franse president Hollande gereageerd op de ‘laffe en wrede’ onthoofding van Gourdel. De terreurdaad ‘versterkt enkel de vastberadenheid’ van de president. ‘De Franse militaire operaties in Irak gaan door.’

‘Terreurstrategie’

De executievideo van Gourdel lijkt volgens de Franse nieuwssite op die van de onthoofdingen van de Amerikaanse journalisten die in Syrië ontvoerd werden: James Foley en Steven Sotloff. En van de Britse hulpverlener David Haines die door militanten van de IS werd omgebracht.

‘De jihadisten willen de gebeurtenissen mediatiseren en hebben daar hun moment zorgvuldig voor gekozen’, verklaart politicoloog Naoufel Brahimi op France Info. ‘Ze weten maar al te goed dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties nu plaatsvindt. Het bericht van de executie bereikt zo een internationaal publiek.’

‘Het is een terreurstrategie’, vervolgt Brahimi. ‘Ze kunnen een klassiek leger niet verslaan, dus spelen ze in op de internationale publieke opinie. Ze willen angst zaaien en zijn daar aardig in aan het slagen.’ De politicoloog besluit nog: ‘Als ze een ultimatum stellen, houden ze zich daar ook aan. Hun enige verdienste is, dat ze zich aan hun woord houden.’

Partner Content