Hollande of Sarkozy? Knack.be geeft stemadvies

François Hollande of Nicolas Sarkozy? Wie van de twee overblijvende kandidaten is de beste president voor Frankrijk? Knack.be vroeg aan zijn journalisten om stemadvies. Het resultaat is verrassend unaniem, met slechts twee dissidente stemmen.

François Hollande, tegen heug en meug

Rik Van Cauwelaert

@cauwelaert Directeur Knack Omdat het presidentschap van Nicolas Sarkozy een aaneenrijging van gemiste kansen was. Zijn optreden in de Europese Unie was zonder meer dubbelzinnig. Op het einde van zijn mandaat leek hij zelfs terug te willen naar ‘l’Europe des nations’ van Charles de Gaulle.

Zijn sociale politiek was een ramp. Eind vorig jaar telde Frankrijk ruim 2,8 miljoen werklozen. De Franse openbare schuld steeg naar 87 procent van het bruto binnenlands product. Om het begrotingstekort tegen 2013 naar 3 procent te krijgen moeten de Fransen enorme inspanningen leveren. Dit alles is de eindafrekening van Sarkozy’s presidentschap.

Jacques Attali, de gewezen adviseur van president François Mitterrand, bestempelde deze presidentsverkiezing als ‘een aangekondigd kiezersbedrog’. Volgens Attali zal de volgende Franse president, wie hij ook is, al zijn gedane verkiezingsbeloften moeten inslikken en binnen enkele weken of maanden de Fransen komen melden dat de financiële toestand van het land bijzonder ernstig is. De nieuwe president zal er dan bij zeggen, zo voorspelde Attali, dat alleen drastische hervormingen en saneringen de financiële markten, die de Franse rente naar ongekende hoogte jagen, kunnen bedaren.

Sarkozy heeft zijn kans om die grote hervormingen door te voeren verbeurd. François Hollande dus, ook al is het tegen heug en meug. Want als het grote tv-debat al iets aantoonde dan is het wel dat geen van beide, Sarkozy noch Hollande, inspirerende politici zijn.

Hollande, met gigantische tegenzin Johan Van Overtveldt

@jvanovertveldt Hoofdredacteur Knack

Hollande of Sarkozy, wat een keuze. Als een bevolking, zoals de boutade luidt, de politici krijgt die het zelf verdient dan hebben de Fransen iets zwaar mispeuterd. Sarkozy is geen optie. De man overstijgt veel te weinig het niveau van het lachwekkende bombast. Hij kon tegen zijn belofte in Frankrijk niet veranderen, integendeel zelfs. Dat hij mee voor een bezwering van de eurocrisis gezorgd heeft, is onzin. Die crisis is acuter dan ooit. Hollande is ook een ramp. Van twee dingen één. Ofwel voert hij uit wat hij allemaal aangekondigd heeft en dan gaat Frankrijk economisch, financieel en uiteindelijk ook sociaal zwaar de muur in. Frankrijk wordt dan Griekenland. Ofwel toont Hollande zich een “staatsman” en komt hij op de grootste electorale zottigheden terug om zo een stevige crisis te vermijden maar dan is de man naar het Franse publiek toe wel een bedrieger pur sang. Ik vind Hollande noch Sarkozy een echte optie. Ik klamp me vast aan de minuscule kans dat Hollande op de één of andere manier toch nog positief verrast. Zelfs daar is Sarkozy niet meer toe in staat.

François Hollande, zonder twijfel

Eddy Eerdekens

@eddyeerdekens Hoofdredacteur Knack.be

Van de verantwoordelijken voor de economische crisis in Europa draagt Nicolas Sarkozy misschien de meest verpletterende verantwoordelijkheid van allemaal. Het zou een historische vergissing zijn om de man die samen met Angela Merkel een misplaatste en mislukte voortrekkersrol speelde in de aanpak van de crisis, nog eens vijf jaar naar het Elysée te sturen. Naast zijn houdng tegenover de multiculturele samenleving in eigen land onthouden we van hem vooral dat hij het bed deelt met Carla Bruni en dat hij zonder schaamte een bevriende hoofdredacteur durft vragen om op zijn vakantiefoto’s de vetrolletjes boven zijn zwembroek weg te fotoshoppen.

Hollande, natuurlijk

Walter Pauli

@walterpauli Redacteur Knack

Hollande, natuurlijk. Kijk eens, in alle landen winnen zetelende presidenten/premiers die het goed deden. Of ze nu van (centrum)-links of (centrum)-rechts zijn, het brede kiezerspubliek erkent en apprecieert coherent bestuur. Of het François Mitterand was, Tony Blair was, Helmut Kohl, Bill Clinton, of ooit Gaston Eyskens, Konrad Adenauer of Willem Drees. Als Frans president had Sarkozy vijf (!) jaar tijd om te doen wat hij dacht dat juist is. Inzake Europa, economisch of sociaal beleid, internationale politiek of zijn multiculturele agenda. Kan iemand bij benadering zeggen waar hij op die domeinen voor staat? Welnu, de Fransen kunnen dat ook niet. Hollande moet de volgende jaren alleen bewijzen dat hij beter is. Slechter – of onbeduidender – kan moeilijk. Al heeft Sarkozy natuurlijk Carla Bruni tijdens zijn ambtstermijn ‘binnengedaan’. Het grootste wapenfeit van deze président, ongetwijfeld onhaalbaar voor Hollande, zelfs voor zijn partijgenoot DSK.

Hollande, omdat Sarkozy er zelf niet in gelooft Vincent Genot

Coördinator LeVif.be Behoudens een grote verrassing, wordt François Hollande zondag de nieuwe president van Frankrijk. Ik heb vertrouwen in de peilingen die een kloof tonen tussen Hollande en Sarkozy die niet meer te overbruggen is. Ik was verbaasd over het optreden van Sarkozy tijdens het televisiedebat. Hij toonde een gebrek en gedrevenheid en leek zelf niet in zijn overwinning te geloven. François Hollande kwam nog verrassend uit de hoek en kon zichzelf meer dan Sarkozy een presidentieel elan aanmeten.

François Hollande, met een lichte voorkeur Trui Engels

Redacteur Knack.be

Hoewel huidig president Nicolas Sarkozy nog steeds een energieke, hardwerkende persoonlijkheid is, heeft hij veel van zijn geloofwaardigheid verloren heeft. Kiezen voor Sarkozy betekent ook kiezen voor continuïteit, wat betekent dat de banken zich blijven gedragen als roofdieren en dat de bevolking wordt uitgeperst om de ratingbureaus te plezieren. François Hollande belooft dan weer zaken waarvan hij wellicht weet dat hij ze niet kan waarmaken (vermogenstaks van 75 procent voor de superrijken??), maar hij heeft wel overduidelijk gelijk als hij zegt dat de Merkozy-aanpak van de Europese schuldencrisis niet werkt. Een overwinning van Hollande zou dus wel eens voor een nieuwe dynamiek binnen Europa kunnen zorgen. Hollande heeft ook gelijk als hij zegt dat hij minder de spierballen wil tonen bij internationale conflicten en de Franse troepen tegen het einde van het jaar uit Afghanistan wil weghalen. Dus een lichte voorkeur voor François ‘Changement’ Hollande.

Sarkozy, uit vrees voor Hollande Kevin Van Der Auwera

Redacteur Knack.be

François Hollande of Nicolas Sarkozy, dat is in mijn ogen kiezen tussen pest en cholera. Gelukkig hoef ik die keuze zondag niet te maken. Ik verwacht, en zou begrijpen, dat eerstgenoemde zondag zegeviert. Immers, vijf jaar Sarkozy heeft de Fransen weinig of niets opgeleverd, wel integendeel. En dat niet in het minst op economisch vlak: de werkloosheid nam toe en onze zuiderburen verloren hun hoogste kredietstatus. Maar ik kan moeilijk geloven dat de situatie met Hollande aan de macht, áls hij zijn hele verkiezingsprogramma uitvoert, beter zal worden? Hogere belastingen, het Europees Verdrag op het spel zetten: zal dat Frankrijk – en bij uitbreiding andere eurolanden – niet nóg meer in het oog van de storm brengen op de financiële markten (Griekenland achterna)? Ondanks ook enkele positieve partijpunten van de socialistische kandidaat (terugtrekken troepen uit Afghanistan, aanpak onderwijssysteem), kies ik dan toch maar tegen beter weten in voor Sarkozy.

Hollande?

Hubert Van Humbeek

Senior Writer Knack Wie moet de volgende president van Frankrijk worden? Als het van François Bayrou afhangt, zou dat François Hollande moeten zijn. De centrumpoliticus sprak zich uit voor de socialistische kandidaat, François Hollande. Voor hem deden ook veertig verkozenen van zijn partij, MoDem, dat ook. Het is een teken aan de wand dat de Fransen Nicolas Sarkozy beu zijn. Vijf jaar geleden weigerde Bayrou nog om partij te kiezen voor de tweede ronde. Daarvoor koos hij de kant van de rechterzijde.

Het is wellicht waar dat als Hollande tot president van Frankrijk wordt verkozen, dat niet in de eerste plaats voor zijn programma is of voor zijn innemende persoonlijkheid. Maar wellicht omdat hij bijna alles is wat Sarkozy niet is. “Tout sauf Sarkozy” Hollande begreep dat ook, en besloot zijn spreektijd tijdens het televisiedebat met Sarkozy met een lange opsomming van wat hij allemaal niet zou doen als hij wordt verkozen. Dat was alles wat Sarkozy in de voorbije jaren wél had gedaan. De president zat erbij, verpletterd.

Moet Hollande president worden? Dat moeten de Fransen uitmaken. Voor ons telt dat de socialistische kandidaat leert van de fouten die François Mitterrand maakte, in het eerste jaar na zijn verkiezing in 1981. En dat hij snel tot een werkbare relatie komt met Angela Merkel. Hij lijkt een vriendelijke, ernstige man. Het kan lukken.

Hollande. Omdat hij Sarkozy niet is.

Simon Demeulemeester

@sdemeulemeester Redacteur Knack.be

Hollande of Sarkozy? De agressieve stijl van Nicolas Sarkozy is nooit echt overtuigend geweest. De grote hervormingen die hij beloofde bij zijn aantreden in 2007 zijn grotendeels gebakken lucht gebleken: ‘Speedy Sarko’ beloofde het “racaille” met de “Kärcher” op te ruimen. Daar is hij niet in geslaagd, integendeel: zijn agressieve aanpak gooide olie op het vuur in plaats van op de golven. Even terug begon hij zich te profileren als gewone Fransman, die “ook maar ’s avond naar een DVD kijkt” met zijn vrouw. Ietwat doorzichtig, voor een man die meteen na zijn verkiezing verzuchtte dat hij pas onder miljonairs “zichzelf kan zijn”. Hij mag dan nog zijn Rolex, op aanraden van Carla Bruni, ingeruild hebben voor een minder opzichtig horloge: le nouveau Sarko is niet geloofwaardig. Sarko voert bovendien campagne met de slogan ‘La France forte’, wat in het licht van ratingverlagingen en schimpscheuten over “die poedel van Merkel” eerder pathetisch dan heroïsch klinkt. Wie daarenboven stoer en wild om zich heen schopt en in extreemrechtse vijvertjes gaat vissen om toch maar aandacht (en vooral stemmen) te krijgen, bewijst geen ruggengraat te hebben. Als klap op de vuurpijl doet hij exact wat een politicus moet doen om ongeloofwaardig over te komen: na vijf jaar aan de macht geweest te zijn, pleiten voor verandering of nog triester: verbetering. Dat gelooft geen zinnig mens.

François Hollande dan maar? Van die man weten we eigenlijk niet zoveel, of liever: hij heeft niet echt veel om mee uit te pakken. Sarkozy heeft dan tenminste nog Libië, hoewel ook die demarche vooral schone schijn en opsmuk was. De sterkte van Hollande is dat hij Sarkozy niet is. Omdat deze Franse verkiezingen ook ontegensprekelijk Europees zijn, moet dat misschien doorwegen in dit bescheiden en ontoereikende stemadvies: welke Franse president zal doen wat goed is voor Europa en de euro – en dus hoogstwaarschijnlijk slecht voor de eigen politieke agenda? Hollandes affiniteit met het algemeen Europees belang moge dan ook ten zeerste discutabel zijn: Sarko heeft al bewezen daar vooral niet voor te kiezen. Hollande dan maar? Enkel als hij belooft, net als Sarko, Frankrijk op de kaart te zetten als het land waar af en toe, Louis De Funès en Bourvil indachtig, hartelijk mee kan gelachen worden.

François Hollande, het voordeel van de twijfel

Gerry Meeuwssen

Redactiecoördinator Knack François Hollande lijkt mij, ondanks zijn gebrek aan ervaring als bestuurder en ondanks de malaise in zijn partij, op dit moment de beste keuze voor Frankrijk. Niemand weet of hij begrotingsdiscipline aan economische groei zal kunnen koppelen en tegelijk het wantrouwen en het onbehagen uit de samenleving verdrijven. Maar mogelijk geven de Fransen hem toch een tijdje het voordeel van de twijfel, zelfs degenen die nu al zweren met hun hele vermogen naar het buitenland te vluchten zodra hij aan de macht komt. Nog één voordeel tot slot: als links politicus kan Hollande zware saneringen als noodzakelijk kwaad verkopen aan zijn achterban. Gerhard Schröder heeft in Duitsland bewezen hoe dat werkt, en dat die methode – alle kritiek ten spijt – uiteindelijk wel resultaat kan opleveren.

François Hollande, al gaat hij er ook niks van bakkenJeroen Zuallaert

@jeroenzuallaert Redacteur Knack

U zal maar Fransman zijn, en genoodzaakt zijn uw land tot een nieuwe president te veroordelen. Kiest u voor Hollande, van wiens overdreven optimistische verkiezingsbeloften er toch niets komt? Of kiest u voor Sarkozy, die het land de voorbije vijf jaar al heeft mogen redden? Want Sarkozy gaat nu echt voor de grote ommezwaai. Sinds 2002 bekleedde hij nagenoeg onafgebroken sleutelposten binnen het Franse machtsbestel: tweemaal minister van Binnenlandse Zaken, minister van Financiën en President. Maar goed, na tien jaar warm draaien belooft hij er nu echt aan te beginnen.

Sarkozy, die het klootjesvolk uit de banlieu wel even met de hogedrukreiniger zou wegkuisen. Sarkozy, die de Europese gedachte verdedigt door uit de Schengenzone te willen stappen en lukraak zigeuners het land uit te zetten. Sarkozy, beschermheer van de multiculturele samenleving, die vindt dat er te veel buitenlanders binnenkomen.Als ik echt móet kiezen, stem ik dan nog liever op die socialist. Die gaat er waarschijnlijk ook niets van bakken, maar die heeft tenminste nog enig fatsoen.

Maar eigenlijk prijs ik me gelukkig dat ik de keuze niet hoef te maken.

Sarkozy, het kortste lontje

Katrin Swartenbroux

@fakeplasticruby Redacteur Weekend.be Sarkozy of Hollande? Het doet me denken aan een stuurse RSVP voor een kaas-en-wijn-avond maar dit betreft Serieuzer Zaken. Leidersfiguren, iets waar ik in mijn functie niet bijzonder veel Gouda van gegeten heb. Wanneer ik denk aan Een Leider denk ik namelijk niet aan partijprogramma’s maar aan iemand op wiens schouder ik mijn hoofd te rusten zou durven leggen, een vent die mijn spreekwoordelijke handtas mag dragen zonder er zwak uit te zien, een rots in de branding, een Kevin Costner in The Bodyguard, quoi. Hollande lijkt mij te gezapig en Sarkozy te klein voor deze taak. Wie mij werkelijk een mes tegen de keel zou zetten zou me wellicht “Go Sarko” horen krassen, enkel al omdat het een mooier slogan maakt. Ik zie het mezelf nog kelen, in Carven en een streepje Gaultier, nonchalant op de trappen van Palais De Tokyo. Want ja, ondanks zijn gestalte en zijn emigrerende haarlijn weet Nico -voor de vrienden- nu eenmaal charismatischer uit de hoek te komen dan zijn socialistische kompaan. Niet dat ik hem vertrouw, die Sarkozy, bijlangenie. Waarschijnlijk zijn beiden presidentskandidaten even gewiekst, maar in zulke gevallen ga ik liever voor het kortste lontje. Er moet bovendien toch iets zijn wat Carla Bruni hem een dochter deed baren, non?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content