Hoezo misdaden tegen mensheid? Noord-Korea brengt eigen mensenrechtenrapport uit

Noord-Koreanen leiden een 'vrij en gelukkig leven' volgens de Noord-Koreaanse staatsmedia. © Reuters
Trui Engels Journalist Knack.be

Bijna zes maanden na een VN-rapport dat de mensenrechtenschendingen in Noord-Korea in kaart bracht, werkt het geïsoleerde land aan een eigen rapport.

De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties meldde in februari systematische misdaden tegen de mensheid die te vergelijken zijn met wat de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog deden. Het ging om het meest diepgaande onderzoek van het land ooit, maar volgens Noord-Korea pure onzin. Het land werkt daarom nu aan een eigen mensenrechtenrapport, zo hebben staatsmedia laten weten.

Volgens dezelfde media proberen ‘vijandige krachten, waaronder de Verenigde Staten, de wereldwijde publieke opinie te misleiden met hun gefabriceerde beschuldigingen over mensenrechten tegen Noord-Korea’.

Met het rapport wil Noord-Korea ‘de mensen de werkelijke mensenrechtensituatie tonen en komaf maken met vooroordelen en misverstanden’. ‘Het zal een waarheidsgetrouw beeld tonen van de Noord-Koreanen die een vrij en gelukkig leven leiden onder het socialistische systeem en een rooskleurige toekomst tegemoet gaan’, aldus de media.

Onbeschrijfelijke dingen

Volgens de VN-onderzoekers gebeuren er in de mysterieuze staat onbeschrijfelijke dingen. Het rapport sprak onder meer van ‘uitroeiing, misdaden tegen de mensheid en tegen een uitgehongerde bevolking en grootschalige ontvoeringen in Zuid-Korea en Japan.’ Ook verkrachtingen, executies, slavernij en massale gevangenneming werden aangehaald.

Omdat de onderzoekers zelf geen toegang kregen tot de autoritaire staat, is het rapport vooral gebaseerd op getuigenissen van mensen die Noord-Korea ontvluchtten.

Noord-Korea telt ongeveer 80.000 tot 120.000 politieke gevangen. Daarnaast zorgen naar schatting meer dan 200.000 mensen voor gedwongen arbeid in kampen voor kleine overtredingen, zoals het kijken van verboden televisieprogramma’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content