Vier overlevenden van Noord-Koreaanse strafkampen vertellen in een filmpje van Amnesty International verhalen van verplichte abortussen, publieke executies, onnoemelijk zwaar labeur, uithongering en gevangenen die hun eigen graf moeten graven.

Kim Young Soon bracht negen jaar door in het strafkamp Yodok, samen met haar bejaarde ouders en vier kinderen omdat ze had geroddeld over Kim Jong Il. Ze stierven allemaal van de honger en het zware werk. 'Het is een plek waar je haar van gaat rechtstaan.'

Een voormalige bewaker, die anoniem blijft in het filmpje, legt uit dat 'schuld-door-associatie' - de strategie om ook familieleden op te sluiten - bedoeld is om 'drie generaties van een familie uit te roeien'. De bewaker onthult ook hoe ambtenaren vrouwen in het kamp verkrachten en hen vervolgens doden.

In Noord-Korea zouden naar schatting 200.000 mensen in gevangeniskampen leven.

'Zonder voorgaande' (VN)

Amnesty brengt de video uit op een moment dat experts van de Verenigde Naties de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong Un betichten, persoonlijk verantwoordelijk te zijn voor misdaden tegen de menselijkheid. Ze roepen ze de VN-Veiligheidsraad op om het Internationaal Strafhof in Den Haag de opdracht te geven om na te gaan of een gerechtelijke procedure mogelijk is.

De VN-Veiligheidsraad zou gerichte sancties tegen Noord-Koreaanse functionarissen moeten uitvaardigen, die ervan verdacht worden zich aan dergelijke misdaden schuldig te hebben gemaakt, luidt het in het rapport van een door de VN-Mensenrechtenraad gevolmachtigde commissie. Volgens de deskundigen moet van algemene sancties afgezien worden, verwijzend naar de noodsituatie waarin de bevolking zich bevindt.

"De ernst, de enorme omvang en de wijze waarop de misdaden in deze staat worden begaan, zijn in de huidige wereld zonder voorgaande", verklaarde de onderzoekscommissie. Noord-Korea is duidelijk een "totalitaire staat", waarin systematisch mensen worden vermoord, verslaafd, gefolterd, seksueel misbruikt en aan honger worden blootgesteld.

Vier overlevenden van Noord-Koreaanse strafkampen vertellen in een filmpje van Amnesty International verhalen van verplichte abortussen, publieke executies, onnoemelijk zwaar labeur, uithongering en gevangenen die hun eigen graf moeten graven. Kim Young Soon bracht negen jaar door in het strafkamp Yodok, samen met haar bejaarde ouders en vier kinderen omdat ze had geroddeld over Kim Jong Il. Ze stierven allemaal van de honger en het zware werk. 'Het is een plek waar je haar van gaat rechtstaan.'Een voormalige bewaker, die anoniem blijft in het filmpje, legt uit dat 'schuld-door-associatie' - de strategie om ook familieleden op te sluiten - bedoeld is om 'drie generaties van een familie uit te roeien'. De bewaker onthult ook hoe ambtenaren vrouwen in het kamp verkrachten en hen vervolgens doden. In Noord-Korea zouden naar schatting 200.000 mensen in gevangeniskampen leven.Amnesty brengt de video uit op een moment dat experts van de Verenigde Naties de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong Un betichten, persoonlijk verantwoordelijk te zijn voor misdaden tegen de menselijkheid. Ze roepen ze de VN-Veiligheidsraad op om het Internationaal Strafhof in Den Haag de opdracht te geven om na te gaan of een gerechtelijke procedure mogelijk is.De VN-Veiligheidsraad zou gerichte sancties tegen Noord-Koreaanse functionarissen moeten uitvaardigen, die ervan verdacht worden zich aan dergelijke misdaden schuldig te hebben gemaakt, luidt het in het rapport van een door de VN-Mensenrechtenraad gevolmachtigde commissie. Volgens de deskundigen moet van algemene sancties afgezien worden, verwijzend naar de noodsituatie waarin de bevolking zich bevindt."De ernst, de enorme omvang en de wijze waarop de misdaden in deze staat worden begaan, zijn in de huidige wereld zonder voorgaande", verklaarde de onderzoekscommissie. Noord-Korea is duidelijk een "totalitaire staat", waarin systematisch mensen worden vermoord, verslaafd, gefolterd, seksueel misbruikt en aan honger worden blootgesteld.