Hoe IS tienermeisjes verleidt

De Bosnisch-Oostenrijkse Samra Kesinovic (16) en Sabina Selimovic (15) sloten zich aan bij Islamitische Staat (IS). © Twitter
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Ze is lid van de vrouwelijke moraalpolitie in de Khansaa Brigade of zorgt voor het huishouden. Ze viel voor de charmes van een Syriëstrijder of wil mee bouwen aan een nieuwe staat. De vrouw is belangrijk voor het IS-kalifaat. Of dat moet blijken uit de online-propaganda van vrouwelijke jihadisten.

Afgelopen zomer werden twee Vilvoordse vriendinnen onderschept door de veiligheidsdiensten. Het duo stond klaar om naar Syrië te vertrekken en er te trouwen. Die meisjes werden tegengehouden, maar een stadsgenote, de Marokkaanse tiener Nora F. slaagde er volgens Het Nieuwsblad wel in naar het strijdtoneel in het Midden-Oosten te trekken en er haar ja-woord te geven.

Poseren met Kalasjnikovs

Hoewel er sinds de zomer van 2014 volgens burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) geen meisjes meer de benen namen – de afgelopen maanden viel de exodus van Syriëstrijders uit de stad stil, schrijft Het Nieuwsblad – is er sprake van een reëel probleem.

De Belgische vriendinnen waren niet de eersten die vielen voor de geoliede IS-propagandamachine. In april werd de aansluiting van de Bosnische, in Oostenrijk wonende, vriendinnen Samra Kesinovic (16) en Sabina Selimovic (15) door de terreurbeweging geprezen. Het tweetal publiceerde foto’s op sociale media waarbij ze poseerden met Kalasjnikovs. Ze werden gebombardeerd tot IS-postermeisjes en er werd gevreesd voor copycats.

De Britse nieuwssite Express stelde dat Islamitische Staat steeds meer inzette op de rekrutering van vrouwen voor de strijd, omdat ‘wie gedood wordt door een meisje niet naar de hemel gaat’.

‘Jihadi-bruiden’

Over de meisjes gingen verschillende berichten de ronde. Een van hen zou volgens een antiterreurexpert van de Verenigde Naties in september gedood zijn bij gevechten in Syrië, de andere wordt vermist. Maar een ander bericht geeft aan dat de tieners hun familie een maand later contacteerden omdat ze naar huis wilden terugkeren. Beiden zouden op dat moment zwanger geweest zijn en gehuwd zijn met Tsjetsjeense strijders.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Eind december berichtte het Britse The Telegraph over hoe jonge meisjes van amper veertien jaar oud ‘jihadi-bruiden’ willen worden en daarbij geholpen worden met paspoorten en geld. Sommigen worden zelfs begeleid naar de regio waar de man die ze online ‘ontmoetten’ hen opwacht. Het geld dat de meisjes wordt aangeboden, zou uit gestolen olie en losgeld voortkomen en via cash-transfers als Western Union worden doorgesluisd om onder andere voor de reis te betalen.

‘Hoe meer vrouwen, hoe meer kinderen, hoe meer strijders’

Het lijkt er dus op dat vrouwen die naar Islamitische Staat trekken, veeleer aan de haard dan op het strijdtoneel eindigen. Dat bleek ook uit het recent naar het Engels vertaalde manifest voor vrouwen, allicht samengesteld door de uitsluitend vrouwelijke Khansaa Brigade van IS.

Het is de ‘fundamentele functie’ van de vrouw om thuis te zijn met haar echtgenoot en kinderen, klinkt het in de gids voor vrouwelijke jihadisten. En het zijn de leden van de Brigade die toezien op de naleving van de sharia door vrouwen in het zelfverklaarde kalifaat.

Vrouwen moeten van kop tot teen gesluierd zijn en vervullen voornamelijk traditionele rollen. ‘Ze vertelde me, dat ze kookt voor haar man en diens vrienden’, vertelt de moeder van een negentienjarige Nederlandse jihadiste aan nieuwssite Al-Monitor. ‘Kortom, vrouwen zijn daar om een gezin te stichten. Hoe meer vrouwen, hoe meer kinderen en dus hoe meer strijders.’

Ook Vilvoords burgemeester Bonte geeft de lokroep van het huwelijk als voornaamste reden voor het vertrek van de tienermeisjes aan. ‘De meisjes zijn heel jong. Ze zijn nog op zoek naar een identiteit. Dat gekoppeld aan een ontluikende seksualiteit maakt hen kwetsbaar en beïnvloedbaar.’

Rechts in beeld zou Hayat Boumedienne, echtgenote van gedode terrorist Amedy Coulibaly, te zien zijn.
Rechts in beeld zou Hayat Boumedienne, echtgenote van gedode terrorist Amedy Coulibaly, te zien zijn.© /

‘Hostels voor zusters’

Toch verleidt niet enkel het huwelijk en de liefde voor de strijders vrouwen tot de reis naar het door conflict verscheurde land. ‘Zusterschap speelt een belangrijke rol bij hun keuze’, schrijft Al-Monitor. ‘Veel meisjes plannen hun reizen samen en vinden steun bij elkaar na aankomst in Syrië of Irak.’

Dat kan zelfs in hostels die worden voorbehouden voor ‘zusters’: vrijgezelle vrouwen die ook niet van plan zijn te trouwen. ‘Niemand zal je daartoe dwingen, je kan in een hostel blijven en een maandelijkse toelage ontvangen’, schreef een Engelstalige jihadiste op haar Facebookpagina, aldus Al-Monitor. De moeder die op de nieuwssite getuigt, stelt dat haar dochter voordat ze huwde, in zo’n hostel verbleef ‘met Belgische, Duitse, Zwitserse … meisjes’.

‘Gruweldaden schrikken de meisjes niet af’

De vrouwelijke jihadisten blijken vaak nog het best bedreven in het rekruteren van geïnteresseerde meisjes. Op sociale media wordt advies, steun en hulp voor het reizen geboden. Het leven in het zelfverklaarde kalifaat wordt verheerlijkt, inclusief de jihad en gruweldaden als onthoofdingen. In Het Nieuwsblad geeft ook Bonte aan dat de video’s die zulke daden weergeven, de radicaliserende meisjes niet lijken af te schrikken.

Foto’s van meisjes met AK-47’s moeten aangeven dat de vrouw niet gedoemd is om thuis te blijven. De Engelstalige jihadiste meent dat vrouwen ook ‘kunnen werken als leerkrachte, dokter of verpleegster. Islamitische Staat plant nog meer van zulke programma’s ten voordele van onze zusters’.

Strijder tegen IS
Strijder tegen IS © Reuters

‘We steunen ongeletterdheid, achterlijkheid en onwetendheid niet’

Ook in het manifest van de Khansaa Brigade staat te lezen dat ‘vrouwelijke dokters en leerkrachten het huis mogen verlaten, maar zich moeten houden aan de richtlijnen van de sharia’, bericht The Guardian. Andere vrouwen mogen het huis enkel uit om de gemeenschap ‘in uitzonderlijke omstandigheden’ te dienen: bijvoorbeeld als er geen mannen beschikbaar zijn of om godsdienstlessen te volgen.

‘We vragen wel om thuis te blijven’, klinkt het volgens de Britse krant nog in het manifest. ‘Maar dat wil in geen geval zeggen dat we ongeletterdheid, achterlijkheid of onwetendheid steunen. We maken wel het onderscheid tussen de werkende vrouw die het huis moet verlaten en de vrouw die studeert, wat haar werd opgedragen.’

Zo blijkt volgens Al-Monitor de dieperliggende motivatie om zich bij IS aan te sluiten – voorbij het huwelijk – dat de meisjes willen leven in en hun steentje willen bijdragen aan de opbouw van de nieuwe islamitische staat.

Partner Content