Heel de wereld boos op de VS wegens afluisterpraktijken

Angela Merkel (rechts) doet Barack Obama zweten. © IMAGEGLOBE
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft president Barack Obama opgebeld om opheldering te vragen over berichten dat de VS haar telefoongesprekken aftapt. Ze is daarmee de zoveelste wereldleider in het rijtje.

De Duitse regering meldde dat ze “een onmiddellijke en volledige uitleg” had geëist van Washington. “Tussen goede vrienden en partners, zoals de Bondsrepubliek Duitsland en de VS al decennia geweest zijn, mogen de gesprekken van de regeringsleiders niet afgeluisterd worden.”

Volgens hetzelfde statement zei Angela Merkel aan Obama dat “zulke praktijken onmiddellijk onmogelijk gemaakt moeten worden.” Voor Merkel heeft dat een persoonlijke bijklank: zij groeide op in Oost-Duitsland, waar afluisterpraktijken dagelijkse kost waren.

Obama ontkende dat er iets aan de hand is. “De president heeft de bondskanselier verzekerd dat de VS de communicaties van de kanselier niet afluistert en in de toekomst ook niet zal afluisteren”, stelde Jay Carney, de woordvoerder van het Witte Huis.

Snowden

Op basis waarvan Merkel dacht dat ze bespioneerd wordt, wil de Duitse regering niet meedelen, meldt de BBC. Volgens het weekblad Der Spiegel, dat inzage kreeg in de documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden, is de informatie waar Berlijn over beschikt, afkomstig uit har eigen onderzoeksdossier.

Sinds Snowden eerder dit jaar naar buiten kwam met zijn duizenden pagina’s geheim informatie over de NSA en ander Amerikaanse inlichtingendiensten, hebben de Amerikaanse afluisterpraktijken in binnen- en buitenland voor controverse en protest gezorgd. Snowden kreeg onlangs politiek asiel voor een jaar in Rusland.

Commotie

Angela Merkel was overigens lang niet de enige die klaagde. Een paar dagen terug nog ontstond in Frankrijk commotie toen duidelijk werd dat de Amerikanen op één maand tijd de data over meer dan 70 miljoen Franse telefoongesprekken hadden afgetapt.

De Braziliaanse president Dilma Rousseff zegde nlangs nog een bezoek aan Washington af uit protest tegen het Amerikaanse afluisterwerk. Ook Mexico zegt dat het telefoonverkeer van president Enrique Peno Nieto en zijn voorganger, Felipe Calderon, afgetapt werd. Mexico vindt dat – net als Duitsland – ‘onacceptabel.’

Partner Content