Op de eerste tien plaatsen staan allemaal Amerikaanse of Britse unversiteiten. Na Harvard komt opnieuw het Amerikaanse Stanford en het Engelse Cambridge. Vervolgens komen het MIT (4), Berkeley (5) en Princeton (6). Paris Saclay is de eerste niet-Amerikaanse of niet-Britse universiteit, op plaats 14. Vorig jaar stond de onderwijsinstelling nog niet eens op de lijst die Shanghai Ranking Consultancy sedert 2003 opstelt en die duizend universiteiten rangschikt.

De eerste van de in totaal acht Belgische universiteiten is UGent en bekleedt de 66ste plaats. De KU Leuven daalt van 85 naar 97. Haar Franstalige evenknie UCL handhaaft zich tussen de 151ste en 200ste plaats, terwijl de Franstalige Université Libre de Bruxelles (ULB) zich tussen plaats 101 en 150 kon werken. De Luikse universiteit vervolledigt tussen de 201ste en 301ste plaats de Belgische top vijf. Tussen plaats 601 en 700 sluit de universiteit van Hasselt het rijtje af.

Onder de zes criteria die Shanghai hanteert is er het aantal Nobelprijswinnaars, het aantal meest in hun discipline geciteerde wetenschappers en het aantal publicaties in de wetenschappelijke vakbladen Science en Nature.

Op de eerste tien plaatsen staan allemaal Amerikaanse of Britse unversiteiten. Na Harvard komt opnieuw het Amerikaanse Stanford en het Engelse Cambridge. Vervolgens komen het MIT (4), Berkeley (5) en Princeton (6). Paris Saclay is de eerste niet-Amerikaanse of niet-Britse universiteit, op plaats 14. Vorig jaar stond de onderwijsinstelling nog niet eens op de lijst die Shanghai Ranking Consultancy sedert 2003 opstelt en die duizend universiteiten rangschikt.De eerste van de in totaal acht Belgische universiteiten is UGent en bekleedt de 66ste plaats. De KU Leuven daalt van 85 naar 97. Haar Franstalige evenknie UCL handhaaft zich tussen de 151ste en 200ste plaats, terwijl de Franstalige Université Libre de Bruxelles (ULB) zich tussen plaats 101 en 150 kon werken. De Luikse universiteit vervolledigt tussen de 201ste en 301ste plaats de Belgische top vijf. Tussen plaats 601 en 700 sluit de universiteit van Hasselt het rijtje af.Onder de zes criteria die Shanghai hanteert is er het aantal Nobelprijswinnaars, het aantal meest in hun discipline geciteerde wetenschappers en het aantal publicaties in de wetenschappelijke vakbladen Science en Nature.