"Wij begrijpen dat Japan dat niet zal doen," zei de Belgische Greenpeace campagne verantwoordelijke klimaat en energie Jan Vande Putte op het Radio 1-programma De Ochtend. Vande Putte gaf vanochtend in Japan een persconferentie om de resultaten van de dramatische metingen toe te lichten. "In het getroffen gebied liggen twee steden van meer dan een miljoen inwoners: Fukushima stad en Koriyama. Wij vragen dat Japan op zijn minst beperkende maatregelen neemt en de gebieden waar de meeste straling is gemeten, afsluit voor de bevolking."

VoedingswarenGreenpeace heeft ook in voedingswaren stralingswaarden gemeten die ver boven het toelaatbare liggen. Dat gebeurde bij metingen in de landbouw maar ook een product in de winkelrekken testte positief.

De Japanse overheid heeft intussen beslist om het evacuatiegebied uit te breiden van 20 naar 30 kilometer rondom de rampcentrale van Fukushima. In een ruimer gebied worden zwangere vrouwen aangemaand om te verhuizen.

Tsunami-alarm

In het noordoosten van Japan hebben overlevenden en reddingswerkers maandag een minuut stilte in acht genomen, precies een maand na de verwoestende aardbeving en tsunami van 11 maart. De tol van die ramp is opgelopen tot 28.000 doden en vermisten.

Amper enkele uren na de herdenking deed zich een nieuwe krachtige aardbeving voor, niet ver van de kerncentrale van Fukushima. Het personeel werd geëvacueerd. Volgens Tepco zijn er geen gevolgen voor de kerncentrale.

Na de schok, die een kracht van 7,1 op de Schaal van Richter had en voelbaar was tot in de hoofdstad Tokio, is het tsunami-alarm afgekondigd. Op de openbare televisie was een brandhaard in de stad Iwaki te zien. Er zijn nog geen berichten over eventuele slachtoffers en schade. (EE)

"Wij begrijpen dat Japan dat niet zal doen," zei de Belgische Greenpeace campagne verantwoordelijke klimaat en energie Jan Vande Putte op het Radio 1-programma De Ochtend. Vande Putte gaf vanochtend in Japan een persconferentie om de resultaten van de dramatische metingen toe te lichten. "In het getroffen gebied liggen twee steden van meer dan een miljoen inwoners: Fukushima stad en Koriyama. Wij vragen dat Japan op zijn minst beperkende maatregelen neemt en de gebieden waar de meeste straling is gemeten, afsluit voor de bevolking."VoedingswarenGreenpeace heeft ook in voedingswaren stralingswaarden gemeten die ver boven het toelaatbare liggen. Dat gebeurde bij metingen in de landbouw maar ook een product in de winkelrekken testte positief. De Japanse overheid heeft intussen beslist om het evacuatiegebied uit te breiden van 20 naar 30 kilometer rondom de rampcentrale van Fukushima. In een ruimer gebied worden zwangere vrouwen aangemaand om te verhuizen. Tsunami-alarm In het noordoosten van Japan hebben overlevenden en reddingswerkers maandag een minuut stilte in acht genomen, precies een maand na de verwoestende aardbeving en tsunami van 11 maart. De tol van die ramp is opgelopen tot 28.000 doden en vermisten. Amper enkele uren na de herdenking deed zich een nieuwe krachtige aardbeving voor, niet ver van de kerncentrale van Fukushima. Het personeel werd geëvacueerd. Volgens Tepco zijn er geen gevolgen voor de kerncentrale. Na de schok, die een kracht van 7,1 op de Schaal van Richter had en voelbaar was tot in de hoofdstad Tokio, is het tsunami-alarm afgekondigd. Op de openbare televisie was een brandhaard in de stad Iwaki te zien. Er zijn nog geen berichten over eventuele slachtoffers en schade. (EE)