Geïsoleerde inheemsen maken eerste contact met buitenwereld (video)

Leden van de Tatuyo-stam in het Amazonewoud. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

In Brazilië heeft een geïsoleerd inheems volk voor het eerst contact gemaakt met de buitenwereld. Experten denken dat het volk de grens met Peru overstak onder druk van illegale ontbossing en drugshandel in hun woongebied.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Een inheems volk dat altijd al geïsoleerd van de buitenwereld had geleefd, heeft voor het eerst contact gemaakt met andere mensen. Leden van de groep kwamen uit het Amazonewoud tevoorschijn in lendendoeken en met pijl en boog in den hand.

Volgens Braziliaanse experts zouden de inheemsen de grens uit Peru hebben overgestoken onder druk van illegale ontbossing en drugshandel in hun woongebied.

‘Op zoek naar wapens en bondgenoten’

Op 26 juni maakten de inheemsen voor het eerst contact met de Ashaninka, een volk uit het noorden van Brazilië. Daarop werd een team van Brazil’s National Indian Foundation (FUNAI) naar de regio gestuurd. Het tweede contact werd op 30 juni gefilmd, zo meldt de website van Globo die de video publiceerde.

De video toont hoe het inheems volk van de linguïstische groep Panoan contact maakt met de Ashaninka langs de rivier Envira bij de grens met Peru. Een etnische Ashaninka in shorts geeft bananen aan twee inheemsen in lendendoeken, die niet echt dichterbij durven te komen, het fruit snel nemen en zich weer terugtrekken.

Bij het team waren twee tolken die in het Panoan met het volk konden communiceren. De inheemsen werden geïdentificeerd als leden van de groep die bekend staat als de Rio Xinane. Volgens de tolken waren de inheemsen op zoek gegaan naar wapens en bondgenoten.

‘Ze zeiden dat ze werden aangevallen door niet-inheemsen. Ook zouden er velen overleden zijn aan de griep en difterie’, aldus de tolk Jaminawa Jose Correia tegen AFP.

Griep

Volgens FUNAI was de groep voor een tweede bezoek teruggekeerd, omdat ze de griep hadden gekregen. Een medisch team van de overheid werd naar de locatie gestuurd om zeven leden van de Rio Xinane te behandelen.

De mensenrechtenorganisatie Survival International noemt het incident bijzonder alarmerend, omdat griepepidemieën in het verleden al hele stammen hebben weggeveegd.

De Braziliaanse Amazone kent met 77 het grootste aantal geïsoleerde stammen ter wereld, zo schat FUNAI.

Partner Content