‘Geen geld voor Trumps muur langs grens met Mexico’

Mexicanen protesteren tegen de grensmuur die de Amerikaanse president Donald Trump wil vervolledigen © REUTERS
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De muur tussen de Verenigde Staten en Mexico die president Donald Trump voor ogen heeft, zal er vermoedelijk niet zo snel komen als hij hoopt. Blijkbaar is er momenteel immers meer dan 10 miljard dollar te kort om het voorgestelde project te financieren.

Toen president Trump eind januari het decreet ondertekende voor de opstart van de bouw van een muur langs de grens met Mexico, kondigde zijn woordvoerder Sean Spicer aan dat de constructie ‘zo snel mogelijk’ moest beginnen, vermoedelijk binnen ‘enkele maanden’. De muur was een van Trumps opvallendste verkiezingsbeloftes en moet illegale immigranten buiten houden. Washington zou de muur in eerste instantie zelf financieren en later door Mexico laten terugbetalen. Het Witte Huis wilde bestaande fondsen van het Departement van Homeland Security (DHS, Binnenlandse Veiligheid) aanspreken om de constructie snel op te starten.

Tot dusver heeft die DHS echter niet meer dan 20 miljoen dollar gevonden, zo blijkt uit een intern document dat persagentschap Reuters kon inkijken.

Nog volgens het document volstaat dat bedrag voor een aantal prototypes van de muur, maar lang niet voor de constructie van een echte barrière.

Congres

Een en ander betekent dat het Witte Huis het Congres zal moeten overtuigen om de nodige fondsen vrij te maken, wil het kunnen doorgaan met de beloofde muur langs de volledige Amerikaans-Mexicaanse grens.

De totale kostprijs voor de afsluiting die Trump voor ogen heeft, wordt volgens Reuters geschat op een slordige 21,6 miljard dollar: 17,8 miljoen per mijl (1,6 km) muur en 9,3 miljoen per mijl hek. De administratie van Trum houdt het op 12 tot 15 miljard dollar.

Terugbetalen

Donald Trump met de Mexicaanse krant Enrique Peña Nieto
Donald Trump met de Mexicaanse krant Enrique Peña Nieto© REUTERS

Reuters merkt nog op dat veel Republikeinse parlementsleden al hebben gezegd dat ze enkel zullen instemmen met een plan waarin de kost voor de muur wordt gecompenseerd door bezuinigingen.

Trump blijft erbij dat Mexico de muur uiteindelijk zal terugbetalen aan de Amerikaanse belastingbetaler. In een televisietoespraak tot het Mexicaanse volk veegde zijn ambtgenoot Enrique Peña Nieto die uitspraken van tafel.

Mexicaanse cement?

Eerder deze week liet Cemex, een van de grootste bedrijven van Mexico, weten dat het bereid is om de cement te leveren voor de bouw van de muur. ‘Als een klant ons een offerte voor materiaal vraagt, dan gaan we daarop in,’ liet het bedrijf weten in een mededeling. ‘Maar dat betekent niet dat Cemex bij het project betrokken is’.

Een en ander zou wel zeer ironisch zijn, gezien de belofte van Trump om Amerikaanse producten te kopen en Amerikanen te werk te stellen (‘buy American, hire American’).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content