Het nationaal financieel en corruptiebestrijdingsparket in Frankrijk is een voorzonderzoek gestart naar door de Franse staat bekostigde tewerkstelling door minister van Binnenlandse Zaken Bruno Le Roux van zijn dochters. De minister kondigde daarop zijn ontslag aan.

Zijn opvolger is Matthias Fekl, maakte het Elysée bekend. Die was tot nog toe staatssecretaris voor Buitenlandse Handel.

Volgens zender TMC waren twee dochters van Le Roux (51) parlementaire medewerkers toen hij nog parlementslid was. Zij waren toen nog scholier en later student. Zij zouden 24 contracten van bepaalde duur hebben gekregen tussen 2009 en 2016, voor een totaal bedrag van zowat 55.000 euro. Zij waren vijftien à zestien jaar toen ze hun eerste contract kregen.

Tegenover een televisiezender zei Le Roux dat hij zijn beide dochters bij wijze van vakantiejob tijdelijk als parlementaire medewerksters had aangesteld.

Le Roux geldt als een vertrouweling van de socialistische president François Hollande en behoort pas sinds december 2016 tot de regering.

Dat familieleden van parlementsleden parlementaire medewerkers worden, is in Frankrijk legaal, zolang ze dit werk effectief uitvoeren.

François Fillon

De praktijk is in de kijker geraakt door de zaak van de rechtse presidentskandidaat François Fillon. De justitie onderzoekt of zijn vrouw Penelope en twee van zijn kinderen al of niet fictief parlementaire medewerkers zijn geweest.

Le Roux verwerpt elke vergelijking van zijn zaak met die van Fillon. Volgens TMC sloegen twee van de 24 contracten op periodes waarin één dochter een full-time stage in een winkel in het Belgische Doornik deed, met name in de zomer van 2013, en de andere op school.

Le Roux antwoordt daarop dat de meisjes het werk tijdens hun vakantie, of niet ter plaatse en in hun vrije tijd deden.

Het nationaal financieel en corruptiebestrijdingsparket in Frankrijk is een voorzonderzoek gestart naar door de Franse staat bekostigde tewerkstelling door minister van Binnenlandse Zaken Bruno Le Roux van zijn dochters. De minister kondigde daarop zijn ontslag aan.Zijn opvolger is Matthias Fekl, maakte het Elysée bekend. Die was tot nog toe staatssecretaris voor Buitenlandse Handel.Volgens zender TMC waren twee dochters van Le Roux (51) parlementaire medewerkers toen hij nog parlementslid was. Zij waren toen nog scholier en later student. Zij zouden 24 contracten van bepaalde duur hebben gekregen tussen 2009 en 2016, voor een totaal bedrag van zowat 55.000 euro. Zij waren vijftien à zestien jaar toen ze hun eerste contract kregen. Tegenover een televisiezender zei Le Roux dat hij zijn beide dochters bij wijze van vakantiejob tijdelijk als parlementaire medewerksters had aangesteld. Le Roux geldt als een vertrouweling van de socialistische president François Hollande en behoort pas sinds december 2016 tot de regering. Dat familieleden van parlementsleden parlementaire medewerkers worden, is in Frankrijk legaal, zolang ze dit werk effectief uitvoeren. De praktijk is in de kijker geraakt door de zaak van de rechtse presidentskandidaat François Fillon. De justitie onderzoekt of zijn vrouw Penelope en twee van zijn kinderen al of niet fictief parlementaire medewerkers zijn geweest. Le Roux verwerpt elke vergelijking van zijn zaak met die van Fillon. Volgens TMC sloegen twee van de 24 contracten op periodes waarin één dochter een full-time stage in een winkel in het Belgische Doornik deed, met name in de zomer van 2013, en de andere op school. Le Roux antwoordt daarop dat de meisjes het werk tijdens hun vakantie, of niet ter plaatse en in hun vrije tijd deden.