Explosies in Iran zijn mogelijk Israëlische vergeldingsaanval, Iran ontkent

© Twitter

Te midden van oplopende spanningen in het Midden-Oosten melden Iraanse media vrijdagochtend vroeg een explosie nabij Isfahan, in het centrum van het land. De ontploffing zou zich in de buurt van de internationale luchthaven van de stad hebben voorgedaan, waar zich ook een militaire basis bevindt.

De oorzaak van de ontploffing is voorlopig nog onbekend. De Amerikaanse zender ABC News meldt op basis van één Amerikaanse overheidsbron dat het om een Israëlische aanval zou gaan die een niet nader genoemd doel heeft geraakt.

Nochtans spreekt Iran dat tegen. Er is ‘geen enkele informatie over een buitenlandse aanval’ op Iran, zo heeft het Iraanse nieuwsagentschap Tasnim vrijdag gemeld op basis van ‘goed geïnformeerde bronnen’.

‘In tegenstelling tot de geruchten en beweringen in de Israëlische media, is er geen informatie over een buitenlandse aanval op de centrumstad Isfahan of een ander deel van het land’, schrijft het agentschap.  Het Iraanse regime heeft nog niet officieel gereageerd. Tasnim meldt dat de luchtafweer wel geactiveerd werd op verscheidene plaatsen.

Dat was onder meer het geval in Isfahan en Tabriz, een stad in het noorden van het land. ‘Maar die maatregelen waren een gevolg van de hoge gevoeligheid van de luchtverdedigingssystemen wegens de huidige situatie en door de mogelijkheid om kleine drones te detecteren’, zo melden de bronnen van Tasnim. Het officiële Iraanse persbureau Irna had eerder al gemeld dat er ‘geen grote schade’ was gemeld na de ontploffingen van vrijdagmorgen.

Het Israëlische leger geeft ‘op dit moment geen commentaar’ in verband met de explosies die vrijdagochtend vroeg gemeld zijn bij de Iraanse stad Isfahan. Dat zei een woordvoerder aan persbureau AFP.

Het zou gaan om vergelding voor de Iraanse aanval op Israël in de nacht van zaterdag op zondag. Teheran vuurde daarbij meer dan 350 drones en raketten af op Israël, die bijna allemaal tijdens de vlucht werden onderschept. De Iraanse bestoking van afgelopen weekend was al een vergelding voor een Israëlische aanval op de Iraanse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus begin april. Daarbij werden twee generaals van de Iraanse Revolutionaire Garde gedood.

Partner Content