Exodus van 400.000 Syriërs naar Turkije

Een Koerdische jongen uit Syrië draagt een baby terwijl hij het land ontvlucht op weg naar Turkije. © Reuters

Turkije zal nog meer dan 400.000 Syriërs moeten opvangen die uit het noorden van het land gevlucht zijn na een offensief van de Islamitische Staat. Dat meldt het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties, UNHCR. Er is sprake van executies en een honderdtal ontvoeringen.

Het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties, UNHCR, bereidt zich voor op de instroom in Turkije van meer dan 400.000 Syriërs, voornamelijk Koerden, die voor het offensief van de Islamitische Staat (IS) in het noorden van Syrië vluchten. Dat deelde een woordvoerder van het agentschap mee in Genève. Sinds vrijdag vonden 138.000 Syriërs toevlucht in Turkije.

Grensovergangen beperkt

“Een groot aantal mensen wacht nog aan de Turkse grens”, aldus de UNHCR-woordvoerster Melissa Fleming. Vanwege veiligheidsoverwegingen beperkte Turkije het aantal grensovergangen van negen naar twee.

“We verwachten dat de hele bevolking van het gebied rond Kobane en naburige dorpen naar Turkije zullen vluchten, meer dan 400.000 mensen dus”, zei ze nog. Deze exodus is vrijdag begonnen, toen strijders van IS een offensief tegen de dorpen rond de stad Ayn al-Arab (Kobane in het Koerdisch) begonnen.

‘Internationale gemeenschap moet steun verhogen’

UNHCR zal per vliegtuig bijkomende hulp voor 200.000 mensen naar het land sturen. “Turkije heeft al 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen. De internationale gemeenschap moet de steun aan dat land verhogen”, aldus nog de woordvoerster.

Het Hoge Commissariaat voor de rechten van de mens zei informatie te hebben ontvangen van standrechtelijke executies van burgers in de dorpen, net als een “honderdtal ontvoeringen” van Koerden door strijders van IS. Hun bezittingen en huizen zijn gebombardeerd of vernield. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content