Voor het eerst in 20 jaar wordt in de VS een executie gefilmd. De opname is aangevraagd door een andere terdoodveroordeelde. Die wil met de opname aantonen dat de gebruikte executiemethode met dodelijke injecties onnodig lijden veroorzaakt.

De 37-jarige Andrew Grant DeYoung is ter dood veroordeeld voor de moord op zijn ouders en zijn zus in 1993. Zijn terechtstelling donderdagavond in de Amerikaanse staat Georgia zal gebeuren met een dodelijke injectie. In die injectie zit het product pentobarbital. Dat wordt ook gebruikt om dieren te laten inslapen.

Onnodig lijden

De advocaten van een andere terdoodveroordeelde in Georgia, Gregory Walker, vinden dat zowel het gebruikte product als de gebruikte methode in Georgia onnodig lijden veroorzaken. Die stelling willen zij bewijzen door de executie van DeYoung te laten filmen.

Het ministerie van Justitie van Georgia heeft dat vergeefs proberen verhinderen, onder andere omdat het vreest dat de beelden van de executie op het internet zouden belanden.

Het is van 1992 geleden dat in de VS een executie wordt gefilmd. In 1992 ging het om een opname van een executie in een gaskamer in Californië. De staat in het westen van de VS besliste nadien om die executiemethode te schrappen. (Belga/SD)

Voor het eerst in 20 jaar wordt in de VS een executie gefilmd. De opname is aangevraagd door een andere terdoodveroordeelde. Die wil met de opname aantonen dat de gebruikte executiemethode met dodelijke injecties onnodig lijden veroorzaakt. De 37-jarige Andrew Grant DeYoung is ter dood veroordeeld voor de moord op zijn ouders en zijn zus in 1993. Zijn terechtstelling donderdagavond in de Amerikaanse staat Georgia zal gebeuren met een dodelijke injectie. In die injectie zit het product pentobarbital. Dat wordt ook gebruikt om dieren te laten inslapen. Onnodig lijden De advocaten van een andere terdoodveroordeelde in Georgia, Gregory Walker, vinden dat zowel het gebruikte product als de gebruikte methode in Georgia onnodig lijden veroorzaken. Die stelling willen zij bewijzen door de executie van DeYoung te laten filmen. Het ministerie van Justitie van Georgia heeft dat vergeefs proberen verhinderen, onder andere omdat het vreest dat de beelden van de executie op het internet zouden belanden. Het is van 1992 geleden dat in de VS een executie wordt gefilmd. In 1992 ging het om een opname van een executie in een gaskamer in Californië. De staat in het westen van de VS besliste nadien om die executiemethode te schrappen. (Belga/SD)