Ex-gevangene van IS: 'Najim Laachraoui was sympathieke bewaker'

25/04/16 om 14:59 - Bijgewerkt om 14:59

De Spaanse journalist Marc Marginedas, die tussen september 2013 en maart 2014 in Syrië gevangen werd gehouden door de terreurgroep IS, heeft op zijn beurt de Belgische terrorist Najim Laachraoui als een van zijn vroegere cipiers herkend. Hij beschrijft Laachraoui als een al bij al vriendelijke bewaker.

Ex-gevangene van IS: 'Najim Laachraoui was sympathieke bewaker'

Najim Laachraoui © Belga Image

Najim Laachraoui, een van de twee terroristen die zichzelf op 22 maart opblies in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem, werd enkele dagen geleden al door enkele voormalige Franse IS-gevangenen als een van hun cipiers aangeduid. De vier Franse journalisten werden in 2013 en 2014 vastgehouden in Syrië.

In zijn zondag gepubliceerde reportage 'de sympathieke cipier', in het Catalaanse blad El Periódico, bevestigt de Spaanse journalist Marc Marginedas die informatie. Hij stelt dat hij tijdens zijn gevangenschap onder meer bewaakt werd door Laachraoui en door de inmiddels overleden Britse terrorist 'Jihadi John', die verschillende onthoofdingen uitvoerde in de IS-propagandavideo's.

'Intelligentst en bedachtzaamst'

Volgens de journalist was Laachraoui, die zich als Aboe Idriss liet aanspreken, 'veruit het intelligenst en bedachtzaamst van de Franssprekende cipiers die ons van oktober tot eind december 2013 in een gevangeniscel nabij Aleppo hadden bewaakt'.

Marginedas beschrijft ook hoe hij samen met een andere gevangene een gesprek met Laachraoui was aangegaan. 'Het was bijna een gesprek onder vrienden, op een hartelijke toon, waarbij we bijna vergaten dat hij een bewaker was die ieder moment het bevel kon krijgen om ons te executeren.'

De journalist benadrukt dat Laachraoui, in tegenstelling tot de drie Britse jihadisten die hem bewaakt hadden, 'geen plezier leek te halen uit het zien van of toebrengen van pijn bij anderen'. Wanneer de Belgische terrorist van dienst was, zorgde hij er bovendien voor dat 'het eten twee keer per dag stipt werd opgediend', klinkt het voorts. Hij zou soms ook hebben voorgesteld om het afgekoelde eten weer op te warmen.

Desondanks is de Spaanse journalist er wel van overtuigd dat Laachroui zonder enige aarzeling zou gehoorzaamd hebben, mocht hij het bevel hebben gekregen om de gevangenen te doden. (Belga)

Onze partners