Europees Parlement stemt voor meer samenwerking rond defensie

Hilde Vautmans © /

Voor de Europese Unie is de tijd gekomen om werk te maken van een eigen defensiebeleid, zo betoogt het Europees Parlement in een resolutie die onder meer oproept tot de oprichting van een Europees hoofdkwartier om crisisoperaties te leiden.

In de met 369 tegen 255 stemmen (70 onthoudingen) goedgekeurde resolutie betoogt het Europese halfrond onder meer dat de lidstaten ernaar moeten streven om 2 procent van hun bbp uit te geven aan defensie, om multinationale troepen onder Europees commando te vormen en een hoofdkwartier op te richten dat crisisoperaties kan leiden.

Samenwerking met de NAVO blijft cruciaal, maar de EU moet alleen kunnen optreden wanneer dat binnen de NAVO niet mogelijk is, vinden de Europarlementsleden.

Voor Hilde Vautmans (Open VLD) mag Europa nog een stap verder gaan. ‘Dit rapport is een stap voorwaarts in het streven naar een Europese defensie maar er moet meer komen dan alleen maar meer samenwerking. We moeten dit moment gebruiken om te komen tot een Europees leger. Want het is wel een momentum na de Brexit en na de verkiezing van Donald Trump. Het streven naar een Europese defensie wordt ook gedragen door heel wat Europese burgers die meer veiligheid willen.’

Ivo Belet (CD&V) en Mark Demesmaeker (N-VA) pleiten voor een aanpak van onderuit. ‘De EU moet een eigen defensiebeleid uitbouwen en niet langer afhankelijk zijn van de VS. Maar we moeten in de eerste plaats realistisch zijn: het zou al goed zijn als we eerst voor meer specifieke samenwerkingsverbanden tussen bepaalde lidstaten kunnen zorgen. Een Europees leger is pas haalbaar op lange termijn’, meent Demesmaeker. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content