Stage van dochter van Poetins woordvoerder in Europees Parlement roept vragen op

Dmitri Peskov en zijn dochter Elizaveta © Instagram

In Europese kringen is ophef ontstaan nu blijkt dat de dochter van Dmitri Peskov, de woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin, stage loopt in het Europees Parlement.

Elizaveta Peskova (21) loopt stage bij het Franse Europarlementslid Aymeric Chauprade (50). Hij bevestigt dat ze haar stage al in november heeft aangevat en dat die tot eind april loopt.

Peskova studeert in Frankrijk rechten. Ze is geen onbekende op de sociale media, haar Instagram-account telt meer dan 80.000 volgers. Daarop gaf ze al commentaar op onder andere de beweging van de gele hesjes in Frankrijk en deelde ze ook een foto van haar dansend met de omstreden Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov, die beschuldigd wordt van mensenrechtenschendingen.

Chauprade is een vroegere adviseur van de Franse extreemrechtse politica Marine Le Pen en werd in 2014 verkozen op de lijst van haar Front National.

Eenmaal in Straatsburg keerde hij Le Pen de rug toe en sloot zich aan bij de EFDD-fractie van brexitboegbeeld Nigel Farage, waarvan hij vicevoorzitter is.

Hij zetelt in de commissie Buitenlandse Zaken en de subcommissie Veiligheid en Defensie van het parlement en in de delegatie die de parlementaire banden met Rusland onderhoudt. Hij heeft de reputatie pro-Russisch te zijn.

Bezorgd

De vraag die nu de gemoederen beroert: waartoe heeft Peskova allemaal toegang? Volgens Chauprade zelf en volgens een woordvoerster van het parlement, zo meldt BBC World News, heeft ze enkel toegang tot openbare gegevens en geen toegang tot debatten achter gesloten deuren. Wel heeft ze toegang tot de e-maildatabank van het Europees parlement.

De woordvoerster verduidelijkte nog dat het gaat om een stagecontract met Chauprade zelf, niet met het Europees Parlement.

Ook Dmitri Peskov zelf heeft al gereageerd op het nieuws. Volgens hem gaat het om ‘een normale praktijk’ die ‘niets te maken’ heeft met zijn functie in het Kremlin.

Niet iedereen is daarmee overtuigd. Zo noemde het socialistische Europarlementslid Christine Revault d’Allonnes-Bonnefoy het nieuws ‘schokkend’. ‘De dochter van de woordvoerder van het Kremlin is niet zomaar iemand. Ik ben verbaasd dat haar stage werd goedgekeurd’.

Sandra Kalniete van de Europese Volkspartij, die ook in de commissie Buitenlandse Zaken zetelt, zei dat een en ander ‘ingaat tegen alle veiligheidsstandaarden’.

Poetin leeft al jaren op gespannen voet met de Europese Unie. Europese beleidsmakers vrezen inmenging in de campagne voor de Europese verkiezingen van eind mei, en maken zich al jaren zorgen over de Russische banden met anti-Europese partijen op het oude continent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content