Rutte biedt Dutchbat-veteranen Srebrenica excuses aan 

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft honderden Dutchbat-veteranen zaterdag excuses aangeboden voor de handelwijze van de Nederlandse regering rond het drama in Srebrenica in 1995. Hij deed dat tijdens een ‘dag van erkenning en waardering”‘voor de veteranen van Dutchbat III op de Oranjekazerne in Schaarsbergen.

Defensieminister Kajsa Ollongren en de Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim waren ook aanwezig. De Dutchbatters die in 1995 werden uitgezonden, kregen van Ollongren het Ereteken voor Verdienste in brons. De Nederlandse regering wil daarmee steun aan en verbondenheid met de veteranen van Dutchbat III uitdrukken, aldus de minister.

Volgens Ollongren is het ministerie van Defensie jegens de Dutchbatters tekortgeschoten. Tijdens de uitzending en ook daarna kregen zij onvoldoende steun, aldus de bewindsvrouw.

Bosnisch-Servische troepen hebben destijds ruim 8.000 islamitische mannen en jongens vermoord na de val van een enclave die door de Nederlanders werd bewaakt. De Nederlandse blauwhelmen konden de massamoord niet voorkomen.

Veel veteranen kampen sindsdien met het gevoel dat ze in de steek gelaten zijn en dat het ministerie van Defensie niet voor hen heeft gezorgd. Vorig jaar adviseerde een commissie de regering met eerherstel te komen en ‘erkenning en waardering’ uit te spreken. In Schaarsbergen zijn zaterdag 325 Dutchbatters met hun naasten.

Partner Content