Illegale bootmigratie naar Groot-Brittannië piekt ondanks Rwanda-plan regering

Boris Johnson verlaat Downing Street 10 op 26 mei, 2022. © AFP

De illegale migratie naar Groot-Brittannië per boot piekt, ondanks een regeringsplan om asielzoekers naar Rwanda te sturen. Dinsdag hebben zeker 444 mensen de oversteek via het Kanaal gemaakt, het hoogste aantal sinds bekend werd dat asielzoekers naar Afrika kunnen worden uitgezet.

Dit jaar voeren volgens de Britse omroep Sky News meer dan 10.700 migranten met kleine bootjes van Frankrijk naar Engeland, een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal zal naar verwachting verder toenemen nu het weer beter wordt. In heel 2021 staken iets meer dan 28.500 mensen het Kanaal clandestien over.

De Britten willen de boottochten stoppen en betrekken daar ook andere landen bij. Groot-Brittannië heeft met Rwanda afgesproken dat het Afrikaanse land tegen betaling tienduizenden asielzoekers zou overnemen. Het plan werd op 14 april gepresenteerd. Dat was een dag nadat 651 mensen de oversteek hadden gemaakt, het hoogste dagcijfer van 2022 tot nu toe. De eerste uitzetting van asielzoekers naar Rwanda ging dinsdag op de valreep niet door.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) hield de vlucht tegen door een streep te trekken door het vertrek van één illegale migrant. Er zouden dinsdag zeven migranten worden uitgezet. Aanvankelijk zouden 130 personen naar Rwanda gaan, maar dat aantal werd door onder meer juridische geschillen flink teruggebracht.

Partner Content