Finse president en premier bevestigen officiële aanvraag NAVO-lidmaatschap: ‘Historische dag’

Finland wil lid worden van de NAVO. Het land zal het lidmaatschap van de militaire alliantie aanvragen. Dat hebben de Finse president Sauli Niinistö en regeringsleider Sanna Marin zondag in Helsinki bekendgemaakt. In buurland Zweden heeft de sociaaldemocratische regeringspartij van premier Magdalena Andersson zich ook uitgesproken voor NAVO-lidmaatschap.

‘Dit is een historische dag. Een nieuw tijdperk is aangebroken’, zei de Finse president op een persconferentie.

Het Finse parlement moet de stap wel nog goedkeuren, maar een meerderheid wordt zeker geacht. 

Zaterdag belde de Finse president zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin om hem op de hoogte te brengen van de op handen zijnde aanvraag van het NAVO-lidmaatschap. De Russische president zei dat toetreding tot de NAVO ‘een vergissing zou zijn’ en oordeelde dat ‘er geen bedreiging is voor de veiligheid van Finland’, aldus het Kremlin.

Oorlog Oekraïne
Fins oud-premier Alexander Stubb: ‘Rusland moet het nieuwe Noord-Korea worden’

In Finland heeft de oorlog in Oekraïne geleid tot een historische stijging van de steun voor het NAVO-lidmaatschap om het land beter te beschermen tegen Rusland, waarmee het een 1.300 kilometer lange grens deelt. Volgens de laatste peilingen is het percentage Finnen dat zich bij het bondgenootschap wil aansluiten gestegen tot meer dan drie vierde, het drievoudige van het niveau vóór de oorlog in Oekraïne.

Zweden

In buurland Zweden heeft de sociaaldemocratische regeringspartij van premier Magdalena Andersson zich zondag ook uitgesproken voor lidmaatschap van de NAVO. De partij was lang tegenstander van toetreding tot de NAVO en stelden dat Zweden onpartijdig zou moeten blijven bij gewapende conflicten. Het land is al ruim tweehonderd jaar neutraal.

Sinds de Russische aanval op Oekraïne gingen in het Scandinavische land echter steeds meer stemmen op om toe te treden tot de NAVO. Ook de sociaaldemocraten zijn nu dus voor aansluiting bij de alliantie, waarmee zich een meerderheid aftekent in het Zweedse parlement. Dat debatteert maandag over het NAVO-lidmaatschap.

De minderheidsregering in Stockholm stuurde al militair materieel naar Oekraïne, waaronder 5.000 antitankwapens, helmen, uitrusting en veldrantsoenen. Zweden brak daarmee met het beleid geen wapens te sturen naar landen die in oorlog zijn verwikkeld.

Turkije

De Verenigde Staten hebben al laten weten dat ze beide aanvragen ‘krachtig ondersteunen’. Dat heeft Antony Blinken, het hoofd van de diplomatieke diensten van de VS, zondag gezegd in Berlijn.

‘De VS zullen Zweden en Finland krachtig steunen, als zij ervoor kiezen om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen’, aldus Blinken na een vergadering met de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO. Hij zegt er verder vertrouwen in te hebben ‘dat spoedig een consensus wordt bereikt onder de 30 leden om de twee nieuwe landen toe te laten’. 

Echter, NAVO-lid Turkije heeft bezwaren opgeworpen tegen de mogelijke toetreding van Finland en Zweden. Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, zei zondag dat hij er ‘vertrouwen’ in had dat de lidstaten van het bondgenootschap een compromis konden vinden met Turkije. Volgens Stoltenberg is het land niet van plan om de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO te blokkeren.

‘Ik heb er alle vertrouwen in dat wij in staat zullen zijn om een consensus te vinden over hoe wij verder moeten gaan met het lidmaatschap’, zei hij na een informele bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO in Berlijn. Hij voegde eraan toe dat Turkije ‘duidelijk te kennen had gegeven niet van plan te zijn de toetreding van de twee landen te blokkeren’.

Stoltenberg zei ook dat de NAVO bereid is om de ‘veiligheidsgaranties’ voor Finland en Zweden te versterken voordat zij toetreden, onder meer door de aanwezigheid van de organisatie in de landen te vergroten. ‘Finland en Zweden zijn bezorgd over de interim-periode (…) we zullen proberen dit proces te versnellen’, zei Jens Stoltenberg.

Partner Content