Als Europa alsnog beslist om te reageren op de handelsoorlog van Amerikaans president Donald Trump, dan wordt ongeveer 15 procent van de goederenhandel van de VS naar België geraakt – goed voor een bedrag van 5,5 miljard euro.
‘We zullen snel en proportioneel terugslaan.’ Wanneer Amerikaans president Donald Trump na zijn terugkeer in het Witte Huis importheffingen tegen onder meer de Europese Unie aankondigde, toonde de Europese Commissie zich weerbarstig. Boodschap van voorzitter Ursula von der Leyen: de Unie zou zich niet laten chanteren door de tarievenpolitiek van de andere kant van de Grote Plas.
Een half jaar later is het niets van dat. Tot op vandaag heeft de EU nog geen één tegenmaatregel genomen. En dat terwijl de VS, op enkele uitzonderingen na, een algemeen basistarief van 10 procent hanteren, 25 procent op wagens heffen, en op aluminium, staal en hun afgeleiden zelfs tot 50 procent gaan. Bovendien dreigt Trump ermee om dat basistarief vanaf 1 augustus naar 30 procent op te trekken.
Omdat de onderhandelingen tussen Brussel en Washington nog steeds lopen, wil de EU geen olie op het vuur gooien. Toch liggen twee Europese pakketten aan tegenmaatregelen klaar: een van 21 miljard euro en een van 72 miljard euro – veel minder dan de waarde van de Amerikaanse tarieven.
Consument
Eerst wilde de Commissie dat dat tweede pakket zo’n 95 miljard euro zou bedragen, maar dat moest ze terugschroeven na commentaar van de lidstaten. Ook België gaf zijn feedback. Onze administratie identificeerde 31 producten waarop het liever geen tegentarieven of exportbeperkingen naar de VS ziet. In het document, dat Knack kon inkijken, werd er product per product beargumenteerd waarom België onevenredig hard getroffen zou worden of waarom zulke tarieven niet in het belang van de EU zouden zijn.
Met succes: van de 31 producten blijven er vandaag nog maar 17 over. Doordat er 14 producten van de lijst werden geschrapt, zou de waarde van de getroffen handelsstroom tussen de VS en België met 1,5 miljard euro afnemen, zo blijkt uit een analyse van de FOD Economie die Knack kon inkijken – een aardige daling. België is ongeveer goed voor tien procent van alle invoer vanuit de Verenigde Staten, maar zou slechts vijf procent van de Europese tegentarieven moeten slikken.
Toch zouden de overgebleven tegentarieven België pijn doen. Zoals de twee pakketten nu op tafel liggen, is de getroffen handelsstroom tussen de VS en België nog steeds goed voor een waarde van 5,5 miljard euro. De kans is groot dat een deel van dat bedrag op de schouders van de Belgische consument terechtkomt. Het zijn de Belgische importeurs die de Europese tegentarieven moeten betalen, en die kunnen beslissen om dat bedrag al dan niet (deels) door te rekenen aan de consument. Als Europa met andere woorden besluit om terug te slaan, dan is het niet ondenkbaar dat heel wat producten in de winkelrekken aanzienlijk duurder zullen worden.
Of het allemaal zover komt, moet nog blijken. In de Europese wandelgangen doet intussen de ronde dat de EU op een zucht staat van een akkoord met de VS. Naar verluidt zou Europa akkoord willen gaan met een Amerikaans basistarief van net geen 15 procent – evenveel als Japan zopas moest slikken. Dan zal de vraag steeds luider klinken of Europa de voorbije maanden wel de juiste strategie heeft gevolgd.