EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier: ‘Nog steeds fundamentele verschillen over vrijhandelsakkoord’

EU-Hoofdonderhandelaar Michel Barnier © Reuters

Er zijn nog steeds fundamentele meningsverschillen in de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over een vrijhandelsakkoord. Dat heeft de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier maandag aangegeven.

Na een weekend van discussies op technisch niveau hebben de Europese en Britse teams maandag de gesprekken over een handelsakkoord hervat. De tijd dringt, want eind december verlaat het VK de Europese douane-unie en interne markt en zonder akkoord gelden vanaf 1 januari douanetarieven op de handel over het Kanaal.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei eind vorige week dat er vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen. Toch blijven er fundamentele meningsverschillen bestaan, stipt Barnier maandag aan. De visserij, het gelijke speelveld voor Europese en Britse bedrijven en geschillenbeslechting blijven de voornaamste struikelblokken.

‘We blijven hard werken om een akkoord te bereiken’, verzekerde Barnier. Hij moet het overleg met zijn Britse tegenhanger David Frost echter nog minstens enkele dagen digitaal voeren. Als gevolg van een coronabesmetting in het Europese kamp moet de Fransman minstens tot donderdag in quarantaine blijven.

Schijnvertoning

Komt er alsnog witte rook, dan moet het verdrag ook nog tijdig geratificeerd kunnen worden. In het Europees Parlement klaagt men al dat er te weinig tijd rest om het verdrag behoorlijk te bestuderen. In normale omstandigheden wordt een handelsverdrag in verscheidene commissies tegen het licht gehouden vooraleer het voltallige parlement zijn stem uitbrengt.

‘Het is al vijf na twaalf. We hebben een tekst nodig. Zoniet zal de ratificatie en democratische controle door het Europees Parlement een schijnvertoning worden’, tweette voorzitter Bernd Lange van de handelscommissie. ‘De gok van Boris Johnson heeft ons gebracht waar we nu zijn. Wij gaan daarvoor niet de prijs betalen!’

De Europeanen hadden steeds gezegd dat er eind oktober een akkoord op tafel moest liggen om het ratificatieproces tijdig te voltooien. Die deadline ligt intussen enkele weken achter de rug en volgens Lange zijn er zo’n 25 dagen nodig om een eventuele deal juridisch op punt te zetten en te vertalen. Dan zou er tijdens een buitengewone plenaire zitting op 28 december gestemd kunnen worden, aldus de Duitse sociaaldemocraat. (Belga)

Partner Content