Confrontaties aan Pools-Wit-Russische grens door migrantenmanipulatie Loekasjenko

Screenshot van confrontaties aan de Pools-Wit-Russische Grens op 08/11/2021 © Nexta

Opnieuw zijn er honderden migranten zijn op weg van Wit-Rusland naar Polen. Dat blijkt uit beelden die circuleren op sociale media. De mensen worden door zelfverklaard Wit-Russisch president Aleksandr Loekasjenko als drukkingsmiddel ingezet.

Op beelden die circuleren op sociale media, onder meer te zien op het Wit-Russische Telegram- en nieuwskanaal Nexta van de gearresteerde oppositiefiguur Roman Protasevtisj, is te zien hoe honderden tot duizenden migranten van voornamelijk Koerdische komaf vanuit Wit-Rusland richting Polen wandelen. De mensen, die aangeven dat ze de ‘mars’ zelf hebben ondernomen, worden begeleid en zelfs voortgeduwd door geüniformiseerde en bewapende troepen met honden, naar alle waarschijnlijkheid manschappen van zelfverklaard Wit-Russisch president Aleksandr Loekasjenko.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Die ligt sinds zijn vermeende verkiezingsoverwinning – er zijn een heleboel aanwijzingen dat de stembusgang werd vervalst – op confrontatiekoers met de Europese Unie. In meerdere stappen hebben de Europese lidstaten sancties uitgevaardigd tegen het regime en de directe omgeving van Loekasjenko. Die laatste reageert evenwel door migranten in onder meer het Midden-Oosten en Afrika op te pikken met de Wit-Russische vliegtuigmaatschappij Belavia. Aangezien Wit-Rusland visavrije afspraken heeft met heel wat landen uit het Midden-Oosten en Afrika, is dat geen bijzonder moeilijke klus. Vervolgens worden die mensen richting Polen, Letland en Litouwen geduwd, landen waar ze niet op hen staan te wachten.

Daar ontstaan er meermaals patstellingen die bijwijlen tot confrontaties uit de hand lopen. Hoewel er in de Europese Unie eigenlijk een grondrecht op een asielaanvraag bestaat, wil bijvoorbeeld Polen niet toegeven aan de druk van Loekasjenko. De afgelopen weken zijn er aan de Wit-Russische Poolse grens zeker tien mensen overleden door de precaire omstandigheden waar ze in niemandsland in vastzitten. Ontbering, de koude en een gebrek aan gezondheidszorg behoren er tot de trieste realiteit. Ngo’s maken zich veel zorgen over de situatie ter plaatse.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Litouwen heeft intussen zijn asielwetgeving aangepast en is net zoals Polen bezig aan honderden kilometers lange muren en hekwerk met de grens aan Wit-Rusland. Ze vragen daarvoor financiering van de Europese Commissie, maar die wil geen muren sponsoren. Wel voorziet Brussel een heleboel andere middelen, waaronder financiële steun, manschappen van Europol, Frontex – die Polen echter weigert – en het Europees Asielondersteuningsagentschap (EASO).

De kwestie zorgt voor enorme zenuwachtigheid in de Europese lidstaten. In Finland heeft de kustwacht intussen al enkele onderzoeken geopend nadat migranten via Estland naar het land de Finse Golf in de Oostzee zijn overgestoken. Op 7 oktober stuurden twaalf lidstaten van de Europese Unie, waaronder de Baltische Staten, Oostenrijk en Denemarken, nog een brief naar de Europese Commissie waarin ze strengere en aangepaste maatregelen vroegen. Hoewel het niet letterlijk werd vernoemd, werd er in de tekst gepleit voor pushbacks – wat volgens het internationaal recht verboden is. De voorzitters van alle drie de Europese instellingen, Ursula von der Leyen, Charles Michel en David Sassoli hebben net als Frontex-topman Fabrice Leggeri en eurocommissaris Ylva Johansson het gebied bezocht.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Volgens Wit-Russische staatsmedia zijn de migranten de grens met Polen intussen al overgestoken, het Poolse ministerie van Defensie verspreidde evenwel beelden waaruit moet blijken dat dat niet het geval is. Volgens de Poolse autoriteiten staan er meer dan 12.000 troepen klaar om de grens met Wit-Rusland te bewaken. Bovendien is de staats van paraatheid door de gebeurtenissen van maandagochtend naar boven bijgesteld. Intussen vinden er ook confrontaties plaats tussen de migranten en de Poolse grenswachters. Sommige migranten proberen met betonscharen het hekwerk en de prikkeldraad door te knippen. De grenswacht en militairen reageren met pepperspray en traangas. https://twitter.com/TadeuszGiczan/status/1457731468806000643

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content