Britse premier Sunak weigert zich te verontschuldigen voor transgendermop

Rishi Sunak
Brits premier Rishi Sunak © Getty Images

De Britse premier Rishi Sunak weigert zijn excuses aan te bieden aan de vader van Brianna Ghey voor een opmerking tijdens de zogenaamde prime minister’s questions (PMQ). Dat de transgendermop die hij woensdag maakte tijdens het vragenuurtje in het Lagerhuis gelinkt wordt aan de zaak van het vermoorde trans meisje, noemt Sunak donderdag ‘verdrietig en verkeerd, en getuigend van het slechtste van de politiek’. Op het moment dat Sunak zich die opmerking liet ontvallen, bezocht de moeder van het meisje het parlement.

De zestienjarige Brianna Ghey werd in februari 2023 naar een park in Cheshire gelokt en doodgestoken door twee tieners, de toen vijftienjarige Scarlett Jenkinson en Eddie Ratcliffe. In februari 2024 zijn beiden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf: de rechter haalde onder meer sadisme en transfobie aan als motieven.

Labour-leider Keir Starmer verwelkomde Esther Ghey, de moeder van het vermoorde meisje, woensdag in het Lagerhuis en prees haar ‘standvastige moed’. Vervolgens stelde hij Sunak vragen over de wachtlijsten bij de Britse gezondheidsdienst NHS, schetst The Guardian.

In zijn antwoord somde Sunak op wat hij verbroken Labour-beloften noemde. ‘Ik denk dat ik er bijna dertig heb geteld in het afgelopen jaar: pensioenen, planning, adelboeken, salarissen in de publieke sector, collegegeld, kinderopvang, tweede referenda, het definiëren van een vrouw – hoewel dat in alle eerlijkheid slechts 99 procent van een bocht van 180 graden was’, zei hij.

De mop verwees naar een uitspraak die Starmer in april 2023 deed in het kader van debatten over transgenderrechten: hij liet zich toen ontvallen dat 99,9 procent van de vrouwen ‘natuurlijk geen penis heeft’. 

Sunaks opmerking werd op felle kritiek vanuit het hele politieke spectrum onthaald. ‘Van alle weken om dat te zeggen, net wanneer Brianna’s moeder in deze kamer is. Schande’, hekelde Starmer. De vader van Brianna Ghey, Peter Spooner, vindt dat de Britse premier zijn excuses moet aanbieden voor de ‘vernederende’ en ‘ontmenselijkende’ opmerking.

Dat lijkt Sunak niet van plan. ‘Zoals iedereen was ik compleet gechoqueerd door Brianna’s zaak’, zei hij tijdens een bezoek aan Cornwall. ‘Maar om die tragedie te gebruiken om de aandacht af te leiden van het zeer afzonderlijke en duidelijke punt dat ik maakte over Keir Starmers bewezen staat van dienst op het vlak van bochten van 180 graden bij belangrijk beleid, omdat hij geen plan heeft, vind ik verdrietig en verkeerd, en getuigend van het slechtste van de politiek.’

Dat transpersonen wel vaker kop van jut zijn in uitspraken van de Britse premier, ontkent het kabinet van Sunak.

Partner Content