Boris Johnson neemt ontslag als parlementslid na rapport

Boris Johnson op 21 maart 2023. © Getty Images

De vroegere Britse premier Boris Johnson neemt met onmiddellijke ingang ontslag als parlementslid.

Dat blijkt volgens de Britse media uit een verklaring die de conservatieve politicus vrijdagavond heeft vrijgegeven.

Volgens Sky News en de openbare omroep BBC nam Johnson de beslissing nadat hij het rapport over ‘partygate’ in ontvangst had genomen. Daarin werd onderzocht of Johnson tegen het parlement had gelogen over de feestjes in zijn ambtswoning, die ingingen tegen de toenmalige coronamaatregelen.

‘Tot mijn grote verbazing zijn ze vastbesloten om de procedure tegen mij te gebruiken om mij uit het parlement te verdrijven’, zo wordt hij geciteerd.

Volgens Johnson is er geen enkel bewijs dat hij iets verkeerd heeft gedaan, maar denken de onderzoekers daar anders over. ‘Ze hebben nog altijd geen zweem van bewijs geleverd dat ik bewust het Lagerhuis heb misleid.’

Terugkeer?


Johnson had in maart aan een parlementaire commissie toegegeven dat hij foute verklaringen had afgelegd aan het parlement. Maar hij heeft altijd volgehouden dat dit niet bewust gebeurde en dat hij niet de bedoeling had het parlement voor te liegen.
‘Ik ben verbijsterd en ontzet dat ik, op antidemocratische wijze, uit het parlement kan worden gezet door een commissie die wordt voorgezeten en geleid door Harriet Harman (een parlementslid van Labour, nvdr.), met zo’n flagrante vooringenomenheid’, klinkt het nog in zijn mededeling.
Johnson moest afgelopen zomer aftreden als premier na een reeks schandalen, met name over feesten in Downing Street.
Hij levert nu ook zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip in. Daardoor moet er een nieuwe verkiezing worden gehouden in dat district.

Johnson is sinds 2001 parlementslid. Hij sluit een toekomstige deelname aan de verkiezingen niet uit.

Partner Content