10.000 mensen vluchten voor ‘monsterlijke’ brand nabij Bordeaux, vijf landen schieten Fransen te hulp

Een Franse brandweerman in Saint-Magne op 10 augustus 2022. © Getty Images

De bosbrand die is opgelaaid in het Franse departement Gironde, ten zuiden van Bordeaux, heeft al bijna 6.800 hectare in vlammen doen opgaan.

Woensdagavond breidde het vuur zich nog altijd verder uit, onder meer naar het naastgelegen departement Landes, ondanks maximale inspanningen van de brandweer. Zo’n 10.000 mensen hebben hun huizen uit voorzorg moeten verlaten.

Brandweerlieden uit Duitsland zijn donderdag naar Frankrijk gegaan om te helpen bij het blussen van de brand, meldt de brandweer. Om 03.30 uur vertrokken brandweerwagens uit de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen naar het zuidwesten van Frankrijk. Het gaat om twintig voertuigen en 65 brandweerlieden.

Naar verwachting kunnen de Duitsers donderdagavond beginnen met blussen. Het is de tweede keer dat Duitse brandweerlieden een ander Europees land helpen na een verzoek via de Europese Unie. In 2019 hielpen Duitsers op het Griekse eiland Peleponnesos.

De lokale autoriteiten spraken woensdagavond tijdens een persconferentie van een ‘ijverig gevecht’ tegen het vuur, dat de brandweer ‘telkens weer weet te verrassen’. ‘Het is alsof we hier te maken hebben met een monster dat hersens heeft en zich tactisch gedraagt’, zei een woordvoerder tegen het Franse Sud Ouest over de brand.

Geen enkele burger is bij de brand gewond geraakt en de autoriteiten hameren erop dat ‘het redden van mensenlevens de prioriteit heeft’. Wel liepen bij de bestrijding van de brand verschillende brandweerlieden verwondingen op. Een is er ernstig aan toe, ‘met brandwonden op de benen en in het gezicht’. Zeventien huizen en twee brandweerwagens zijn in vlammen opgegaan, schrijft Le Monde.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, zei dat hij denkt dat de brand door criminelen is aangestoken. In juli woedde in het gebied ook een enorme bosbrand. Toen verbrandde 21.000 hectare bos en moesten bijna 37.000 mensen worden geëvacueerd.

Door de bosbrand is sinds woensdag ook de snelweg A63 afgesloten, een belangrijke autoroute van Bordeaux naar de Spaanse grens bij Hendaye.

Duitsland, Griekenland, Polen, Roemenië en Oostenrijk helpen of zullen Frankrijk ‘de komende uren’ helpen om de bosbranden te blussen die momenteel met name woeden in het departement Gironde, in het zuidwesten van Frankrijk. Dat heeft president Emmanuel Macron donderdag getweet.

Macron loofde de ‘Europese solidariteit’. ‘De Europese solidariteit in actie’, aldus de Franse president.

Partner Content