EU-leiders organiseren voorlopig geen nieuwe brexit-top: ‘Niet genoeg vooruitgang geboekt’

Theresa May © Belga Image

Er komt voorlopig geen extra Europese top waar de laatste knopen van een brexit-akkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk kunnen worden doorgehakt. ‘Ondanks intensieve onderhandelingen is er niet genoeg vooruitgang geboekt’, stellen de Europese regeringsleiders woensdagavond.

De EU27 kregen op hun top in Brussel een stand van zaken van de brexit-onderhandelingen. Eerst nam de Britse premier Theresa May het woord, daarna was het aan de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier.

Op het einde van hun bijeenkomst spraken alle staatshoofden en regeringsleiders opnieuw hun volste vertrouwen uit in Barnier. Ze tonen zich vastberaden als een ondeelbaar blok de eindfase van de onderhandelingen aan te vatten.

Voorzitter Donald Tusk had graag willen vaststellen dat de onderhandelingen ver genoeg opgeschoten zijn om in november een extra top bijeen te roepen. Daar zouden dan de laatste knopen moeten worden doorgehakt. Maar, zo klinkt het unisono, ‘ondanks intensieve onderhandelingen is er niet genoeg vooruitgang geboekt’.

Voorlopig zijn de leiders dan ook niet van plan een extra brexit-top bijeen te roepen in november. Die top wordt echter niet op de lange baan geschoven. De EU27 vraagt Barnier alles in het werk te stellen om alsnog een akkoord over de brexit te bereiken. Als de Fransman de leiders kan melden dat er ‘beslissende vooruitgang’ is geboekt, willen ze alsnog zo’n extra top organiseren.

De ‘gordiaanse knoop’ die volgens Tusk maar niet door te hakken valt, is die van de Ierse grenskwestie. Londen en Brussel slagen er voorlopig niet in een oplossing te vinden die garandeert dat er nooit een harde grens tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek komt en die voor alle partijen aanvaardbaar is. May zei op de top wel dat ze het voorstel van Barnier om de overgangsperiode na de brexit met een jaar te verlengen, in overweging zal nemen.

Verder maakte de Britse overheid woensdag bekend dat het bij de parlementaire stemming over een uiteindelijke brexit-deal geen amendementen zal accepteren. Parlementsleden krijgen de keuze om voor of tegen de overeenkomst te stemmen, en kunnen alleen bij goedkeuring van de deal eventueel achteraf nog amendementen indienen, zo meldt The Guardian. Volgens de oppositie maakt de overheid van May zich schuldig aan ‘gesjoemel met de regels’.

Geen nieuwe elementen

Tijdens haar tussenkomst op de Europese top heeft May geen nieuwe elementen aangedragen die tot een doorbraak in de brexitonderhandelingen zouden kunnen leiden. Dat zei Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, eerder op woensdagavond.

‘De toon van May was meer ontspannen dan in Salzburg’, verwees Tajani op een persconferentie naar de Europese top van vorige maand. ‘Inhoudelijk heeft ze hier niets substantieel nieuws gezegd, maar ze hanteerde wel de toon van iemand die een akkoord wil bereiken.’

‘De inhoud is belangrijk, maar de toon ook. En die was van iemand die een akkoord wil bereiken.’ De lichaamstaal van May, zo verwees Tajani grappend naar haar bekende dansjes, ‘is iets positiever dan vroeger’.

EU-leiders willen zekerheid

Premier Charles Michel (MR) heeft er vertrouwen in dat er de komende weken nog een akkoord over de brexit kan worden gevonden. ‘Maar we willen van Theresa May ook horen of ze voor zo’n akkoord de steun van haar eigen parlement kan krijgen’, zei Michel. ‘Het is belangrijk dat er op het Europese niveau zekerheid bestaat over het feit dat het akkoord geïmplementeerd zal worden door het Britse parlement.’

Ook andere Europese leiders, zoals de Luxemburgse premier Xavier Bettel en Litouwse presidente Dalia Grybauskaite, lieten zich bij hun aankomst in die zin uit.

De Franse president Emmanuel Macron wil van May horen welk akkoord voor haar aanvaardbaar is, ‘rekening houdend met de politieke evenwichten’ in het Britse parlement. Macron en co. zijn niet vergeten hoe de EU in februari een akkoord sloot met de toenmalige Britse premier David Cameron over nieuwe EU-lidmaatschapsvoorwaarden voor het VK, om Cameron vier maanden later het brexitreferendum te zien verliezen.

Zoals bekend zou een aanzienlijk deel van Mays Conservatieve fractie in het Lagerhuis alleen willen instemmen met een harde brexit, terwijl de Noord-Ierse DUP – die de minderheidsregering van May in het zadel houdt – zegt elk akkoord te zullen verwerpen dat het risico in zich draagt dat Noord-Ierland anders behandeld wordt dan de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Partner Content