‘Eskimopater’ krijgt 19 jaar cel

'Eskimopater' Eric Dejaeger

De priester van Belgische afkomst, Eric Dejaeger, is in Canada veroordeeld tot negentien jaar cel voor het seksueel misbruik van Inuit kinderen.

Eric Dejaeger, een voormalige katholieke priester van Belgische afkomst bekend als de ‘Eskimopater’, is door een rechtbank in het Canadese Iqualuit veroordeeld tot negentien jaar gevangenisstraf.

Schuldig aan 24 aanklachten

Dejaeger werd beschuldigd van misbruik van tientallen Inuit-kinderen in de kleine gemeenschap van Igloolik tussen 1978 en 1982. Hij pleitte bij aanvang van de rechtszaak schuldig voor 8 van de 76 oorspronkelijke aanklachten. Maar het proces viel eind 2013 stil omdat er steeds nieuwe aanklachten tegen de voormalige katholieke priester werden toegevoegd en geschrapt.

Hij werd in september schuldig bevonden aan 24 aanklachten van seksueel misbruik van minderjarigen. Het proces duurde in totaal tien maanden. Eind januari volgden, naar Canadese gewoonte, nog enkele hoorzittingen waarop achttien slachtoffers aan het woord werden gelaten over de impact van de feiten. Zij getuigden gedurende twee dagen over de fysieke, emotionele en financiële gevolgen van het seksueel misbruik op hun leven. Velen kampen met nachtmerries, depressies en tal van drugs- en/of alcoholverslavingen.

‘Generatie jonge parochianen verwoest’

Verschillende slachtoffers verklaarden daarnaast alle geloof in de Kerk en in God te hebben verloren, evenals hun respect voor en hun vertrouwen in de autoriteiten en de mensheid. “Uw zelfzucht heeft een generatie jonge katholieke parochianen in Igloolik verwoest. Vele levens werden onherstelbaar veranderd door uw duister legaat. Voor veel slachtoffers betekende het plegen van uw delict het einde van leven en het begin van hun overleven. Deze gevangenisstraf is enkel het begin van de boetedoening”, aldus rechter Kilpatrick aan het slot tot de beklaagde.

Het Openbaar Ministerie had 25 jaar cel geëist, de verdediging had twaalf jaar cel gevraagd. Met aftrek van de acht jaar in gevangenschap, zal de 67-jarige Dejaeger nog elf bijkomende jaren in de cel verblijven. Dat heeft de rechtbank in een 60 pagina’s tellend vonnis bekendgemaakt. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content