Erdogan dreigt met offensief tegen Syrisch-Koerdische stad

14/01/18 om 22:10 - Bijgewerkt om 22:12

Bron: Belga

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft er zondag in een toespraak op televisie mee gedreigd 'een van de volgende dagen' een offensief te lanceren tegen Afrin, een stad in Noord-Syrië die gecontroleerd wordt door Koerdische milities.

Erdogan dreigt met offensief tegen Syrisch-Koerdische stad

Een verkeersagent in Afrin © Reuters

Het militaire optreden zou kaderen in het Schild van de Eufraat, de Turkse inmenging in Syrië met als beleden bedoeling de Turkse zuidgrens veilig te houden.

Voor Turkije zijn zowel Islamitische Staat (IS) als de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) terreurorganisaties. YPG-milities controleren momenteel Afrin, en zijn volgens de Turken verbonden met de Koerdische Arbeiderspartij PKK, ook al een terreurorganisatie in de ogen van Ankara, en in dit geval ook in de ogen van de Europese Unie en de VS.

Operatie Euphrate Shields is officieel in maart 2017 beëindigd. Sindsdien heeft president Recep Tayyip Erdogan herhaaldelijk gesteld dat Afrin 'van terroristen gezuiverd' moet worden.

Volgens de plaatselijke machthebbers werd Afrin zaterdag bestookt met Turkse artilleriegranaten. Daarbij vielen geen slachtoffers, tekende Reuters op bij die machthebbers.

Tegen VS-politiek

Sinds eind december heeft Turkije zijn militaire aanwezigheid in de grensprovincie Hatay met Syrië danig opgekrikt. Strijd met de YPG dreigt Turkije, een lid van de NAVO, in confrontatie te brengen met de Amerikanen, die de Syrische Koerden juist steunen. En Washington maakte zondag duidelijk dat de Verenigde Staten in de vorm van de door hen geleide internationale coalitie hun aanwezigheid in Syrië niet willen opgeven. De VS leiden een nieuwe 'Grensbeveiligingsmacht' (Border Security Force) op, die 30.000 eenheden zal tellen en die ontplooid zal worden in de grensgebieden met Turkije en Irak, en die gecontroleerd worden door de Syrische Democratische Krachten (SDF). De SDF worden gedomineerd door de YPG. De helft van de troepenmacht zal bestaan uit veteranen van de SDF, de andere helft moet nog worden gerekruteerd. Volgens Washington is het VS-beleid om de Koerden te bewapenen 'noodzakelijk' om een 'duidelijke overwinning' te boeken tegen IS. Zowel Damascus als Moskou zijn vierkant tegen de VS-aanwezigheid in Syrië.

Onze partners