Abdel Fattah al-Sisi, de gewezen chef van het Egyptische leger die de verkozen islamtische president Mohamed Morsi aan de kant schoof, heeft in een tv-interview gezegd dat het leger geen enkele machtsrol zal spelen indien hij eind mei tot president wordt verkozen.

De maarschalk op rust, de echte sterke man van Egypte sinds de aankondiging van de arrestatie op 3 juli van Morsi, is volgens waarnemers verzekerd van de overwinning bij de presidentsverkiezingen op 26 en 27 mei. Al-Sisi is momenteel populair en slechts een kandidaat durft zich met hem meten. Die tegenkandidaat is de linkse politicus Hamdeen Sabahy, de derde van de verkiezingen van 2012 die Morsi won.

Geen rol voor het Moslimbroederschap

"Het leger zal geen machtsrol spelen in Egypte", verklaarde Al-Sisi in een opgenomen interview dat maandagavond werd uitgezonden door twee private tv-zenders. In het eerste interview sinds de aankondiging van zijn kandidatuur, ziet hij verder geen rol meer voor het Moslimbroederschap. De Egyptenaren zullen een verzoening met de Moslimbroederschap van de hand wijzen, luidde het. De medestanders van ex-president Morsi werden in december als terroristische organisatie geklasseerd. Naar schatting 15.000 aanhangers van de islamistische groep zitten in de gevangenis.

Al-Sisi verklaarde nog dat sinds juli twee moordcomplotten tegen hem werden blootgelegd. "Ik ben niet bang", sprak hij. (Belga/TV)

Abdel Fattah al-Sisi, de gewezen chef van het Egyptische leger die de verkozen islamtische president Mohamed Morsi aan de kant schoof, heeft in een tv-interview gezegd dat het leger geen enkele machtsrol zal spelen indien hij eind mei tot president wordt verkozen.De maarschalk op rust, de echte sterke man van Egypte sinds de aankondiging van de arrestatie op 3 juli van Morsi, is volgens waarnemers verzekerd van de overwinning bij de presidentsverkiezingen op 26 en 27 mei. Al-Sisi is momenteel populair en slechts een kandidaat durft zich met hem meten. Die tegenkandidaat is de linkse politicus Hamdeen Sabahy, de derde van de verkiezingen van 2012 die Morsi won. "Het leger zal geen machtsrol spelen in Egypte", verklaarde Al-Sisi in een opgenomen interview dat maandagavond werd uitgezonden door twee private tv-zenders. In het eerste interview sinds de aankondiging van zijn kandidatuur, ziet hij verder geen rol meer voor het Moslimbroederschap. De Egyptenaren zullen een verzoening met de Moslimbroederschap van de hand wijzen, luidde het. De medestanders van ex-president Morsi werden in december als terroristische organisatie geklasseerd. Naar schatting 15.000 aanhangers van de islamistische groep zitten in de gevangenis.Al-Sisi verklaarde nog dat sinds juli twee moordcomplotten tegen hem werden blootgelegd. "Ik ben niet bang", sprak hij. (Belga/TV)