Eerste buitenlandse reis brengt Kim Jong-un naar Moskou

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un © Reuters

Noord-Korea zou de Russische uitnodiging om Moskou bij de herdenking van de zege over nazi-Duitsland in mei te bezoeken, hebben aanvaard. Het wordt de eerste buitenlandse reis voor Kim Jong-un, die sinds 2011 aan de macht is.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een uitnodiging aanvaard om Moskou in mei te bezoeken. Dat zei de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, aan het Russische persagentschap Interfax.

In december 2014 stuurde Rusland een uitnodiging uit voor de herdenking van de 70ste verjaardag van de geallieerde overwinning in de Tweede Wereldoorlog. Zowat 20 staats- en regeringsleiders zullen aanwezig zijn.

Eerste buitenlandse reis

“De deelname van de Noord-Koreaanse leider is bevestigd, wij bereiden zijn aankomst voor”, aldus Peskov. Het zou de eerste buitenlandse reis van Kim Jong-un zijn, die sinds het overlijden van zijn vader Kim Jong-il in december 2011 aan de macht is.

Gasleiding

De vader van Kim Jong-un, Kim Jong-il, bezocht in 2011 kort voor zijn dood nog Rusland. In datzelfde jaar waren er ook gesprekken over de bouw van een gasleiding door Noord- naar Zuid-Korea: daarbij stelde Rusland volgens mediaberichten het verpauperde buurland jaarlijks 100 miljard dollar in het vooruitzicht voor de geplande transit van gas naar Seoul. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content