Precies een jaar geleden beval de Russische president Vladimir Poetin een grootschalige invasie van Oekraïne. Honderdduizenden mensenlevens heeft die oorlog intussen gekost, miljoenen families zijn door het Russische imperialisme uit elkaar gerukt.
Volgens Poetin heeft zijn buurland geen recht op bestaan. Met haar geschiedenis in het achterhoofd weet de Oekraïense bevolking waarvoor ze strijdt, en dat doet ze met verve. Zonder de militaire steun van de Verenigde Staten, met het Verenigd Koninkrijk in onderaanneming, en zonder de Oost-Europese verbetenheid had Oekraïne er een stuk slechter voorgestaan.
Poetin heeft het Westen intussen zowel verenigd als internationaal geïsoleerd. Een aanzienlijk deel van het Zuiden kiest kamp voor Rusland of onthoudt zich. En voor West-Europa was het vooral hard ontwaken.
Vijftien Knack-stukken die u het beste inzicht bieden in de ontwikkelingen van het afgelopen jaar.
Ook één jaar na de Russische invasie blijken Russen hun regime nog steeds blindelings te volgen. Is de oorlog het project van een gek, of draagt de gehele Russische bevolking een verpletterende verantwoordelijkheid?
Een gesprek met historica Sophie De Schaepdrijver over de Amerikaanse verrechtsing, naïef pacifisme en de voor Belgen pijnlijk herkenbare oorlog in Oekraïne.
Kijken naar de Russische televisie is een ronduit bevreemdende ervaring, leerde Knack-redacteur Jeroen Zuallaert. Terwijl zowat de hele wereld meeleeft met de Oekraïners, ziet de Russische staatstelevisie Rusland als het voornaamste slachtoffer. Dit zijn de verhalen die Russen te horen krijgen.
Vladimir Poetin trekt steeds nadrukkelijker de kaart van de Tweede Wereldoorlog. Het wijst erop dat hij de ‘speciale militaire operatie’ steeds moeilijker verkocht krijgt.
Ivo Van Isterdael, hoofdadviseur bij energieregulator CREG, roept in een uitzonderlijk interview met Knack Europa op tot actie: ‘Van je vrienden mag je toch wat meer verwachten.’
Microsoft beveiligt de data van de Oekraïense overheid, deelt dreigingsanalyses met Kiev, helpt het land cyberaanvallen af te slaan en geeft ook financiële steun. Topman Bram Couwberghs – een Belg – geeft een exclusieve inkijk.
Het offensief in Oekraïne maakt pijnlijk duidelijk dat de zachte aanpak van West-Europa van Poetin is mislukt, schreef Europa-journalist Kamiel Vermeylen daags na de invasie. De analyse blijft actueel.
In veel westerse hoofdsteden groeit de vrees dat met het huidige Russische regime niet meer te onderhandelen valt. Moeten we hopen dat Vladimir Poetin wordt afgezet in een paleisrevolutie?
Ooit verkocht hij hotdogs in de straten van Leningrad, vandaag voert hij een leger van huursoldaten en criminelen aan in Oekraïne. De opgang van Jevgeni Prigozjin bewijst hoe ingrijpend Rusland is veranderd.