Duizenden betogers van de koepelbeweging Blockupy zijn het oneens met de EU-besparingspolitiek van de Europese Centrale Bank (ECB). Die neemt vanmorgen haar nieuwe vestiging officieel in gebruik, nog steeds in Frankfurt. Enkele heethoofden gooiden afgelopen nacht straatstenen naar het stadhuis en staken wagens en vuilnisbakken in brand. Ook politieagenten kregen in de buurt van het voormalige operagebouw Alte Oper stenen naar het hoofd geslingerd, waarbij één agent gewond raakte.

Livestream: inhuldiging nieuw ECB-hoofdkwartierBlockupy, een koepel van verschillende politieke partijen, vakbonden en protestbewegingen, riep op tot de betoging. De organisatoren verwachten minstens 10.000 deelnemers en 60 bussen uit 39 Europese steden zouden koers hebben gezet naar het financiële hart van Duitsland. Ook een vertegenwoordiger van de Griekse links-radicale partij Syriza en Miguel Urban van het Spaanse Podemos nemen deel.

ECB-voorzitter Mario Draghi en de burgemeester van Frankfurt wijden het nieuwe gebouw vanmorgen officieel in. De werkzaamheden begonnen zeven jaar geleden al en 2.600 werknemers betrekken sinds november vorig jaar het nieuwe complex, gelegen in de Grossmartkhalle. Oorspronkelijk raamde de ECB de kosten op 850 miljoen euro, maar dat liep ondertussen op tot 1,2 miljard euro. (NC)

Duizenden betogers van de koepelbeweging Blockupy zijn het oneens met de EU-besparingspolitiek van de Europese Centrale Bank (ECB). Die neemt vanmorgen haar nieuwe vestiging officieel in gebruik, nog steeds in Frankfurt. Enkele heethoofden gooiden afgelopen nacht straatstenen naar het stadhuis en staken wagens en vuilnisbakken in brand. Ook politieagenten kregen in de buurt van het voormalige operagebouw Alte Oper stenen naar het hoofd geslingerd, waarbij één agent gewond raakte. Blockupy, een koepel van verschillende politieke partijen, vakbonden en protestbewegingen, riep op tot de betoging. De organisatoren verwachten minstens 10.000 deelnemers en 60 bussen uit 39 Europese steden zouden koers hebben gezet naar het financiële hart van Duitsland. Ook een vertegenwoordiger van de Griekse links-radicale partij Syriza en Miguel Urban van het Spaanse Podemos nemen deel. ECB-voorzitter Mario Draghi en de burgemeester van Frankfurt wijden het nieuwe gebouw vanmorgen officieel in. De werkzaamheden begonnen zeven jaar geleden al en 2.600 werknemers betrekken sinds november vorig jaar het nieuwe complex, gelegen in de Grossmartkhalle. Oorspronkelijk raamde de ECB de kosten op 850 miljoen euro, maar dat liep ondertussen op tot 1,2 miljard euro. (NC)