Ebolabestrijders zijn TIME’s ‘Persoon van het jaar’

Volgens TIME zijn de ebolabestrijders de 'Persoon van het jaar'. © Twitter

Het Amerikaanse magazine TIME heeft de ebolabestrijders verkozen als ‘Persoon van het jaar’. De duizenden dokters, verplegers en logistieke medewerkers in West-Afrika hebben, volgens het magazine, de wereld van een veel grotere epidemie bespaard, met risico op eigen leven.

Niet Narendra Modi, de nieuwe eerste minister van India, is ‘Persoon van het jaar’, wel de ebolabestrijders. Dat maakte het Amerikaanse nieuwsmagazine TIME bekend. Elk jaar in december is het uitkijken naar deze speciale editie, want al lang op voorhand wordt er bij de lezers en op sociale media gespeculeerd over de vraag wie de titel in de wacht zal slepen. Modi was daarbij een veelvoorkomende naam.

De redactie van het magazine maakte evenwel een minder vanzelfsprekende keuze. Niemand weet precies hoeveel mensen deze titel verdienen, maar het staat wel vast dat duizenden zich vrijwillig hebben aangemeld bij hulporganisaties om de ziekte te helpen bestrijden. Daarbij zetten ze hun eigen leven op het spel, want tegen de ziekte bestaat voorlopig nog geen behandeling. En dat verdient lof, schrijft TIME-hoofdredactrice Nancy Gibbs.

Wereldwijde paniek

‘Op het moment dat lokale overheden in West-Afrika niet in staat waren om op de ziekte te lijf te gaan, dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het gevaar van de uitbraak minimaliseerde en dat internationale oproepen werden afgeschilderd als paniekzaaierij, zijn deze mensen samen met de plaatselijke gezondheidswerkers blijven vechten’, zegt Gibbs. ‘Ze hebben zo de wereld behoed voor een nog grotere epidemie.’

Bovendien kregen de ebolabestrijders wereldwijd af te rekenen met stigmatisering en irrationele reacties van zodra de eerste gevallen van ebola buiten Afrika werden vastgesteld. ‘Een school in Ohio sloot zijn deuren omdat een medewerker op hetzelfde vliegtuig had gezeten als een verpleegster die besmet raakte’, zegt Gibbs. ‘Niet dezelfde vlucht, maar hetzelfde vliegtuig. In Spanje was de hashtag #VamosAMorirTodos (We gaan allemaal sterven, red.) een tijdlang populair nadat een priester om het leven was gekomen.’

‘Ebola is niet alleen een oorlog, maar ook een waarschuwing. Niemand ter wereld is veilig zolang de ziekte niet is uitgeroeid. Het feit dat we toch rustig kunnen slapen, komt door de vele mensen die elke dag klaarstaan om ze te bestrijden.’

Voorgangers

Al sinds 1927 verkiest de redactie van TIME elk jaar een persoon, een groep van individuen of een idee met een grote impact op het nieuws van het jaar. De voorbije jaren mochten onder andere Paus Franciscus, president Obama en Facebook-oprichter Mark Zuckerberg de titel in ontvangst nemen.

Ook de lezers van het magazine kregen de kans om op hun favoriet te stemmen. Zij verkozen wel Narendra Modi als ‘Persoon van het jaar’. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content