Duitse bank bereikt akkoord met Belgische fiscus over miljoenenfraude

© /
Kristof Clerix

De Duitse bank North Channel Bank heeft een akkoord bereikt met de FOD Financiën over de terugbetaling van miljoenen euro’s die onterecht door de Belgische fiscus waren uitgekeerd aan buitenlandse pensioenfondsen. Dat bevestigt de Belgische advocaat van de bank aan Knack.

Goed nieuws voor onze schatkist: België gaat een aantal verdwenen miljoenen rekupereren. Het gaat om geld dat door de fiscus onterecht was uitbetaald aan buitenlandse pensioenfondsen, die een teruggave van roerende voorheffing hadden gevraagd. Pas toen het al te laat was, bleek dat die pensioenfondsen daar eigenlijk geen recht op hadden.

Het Brussels parket voert al sinds 2015 onderzoek naar de vermeende fraude, en focust daarbij op de rol die drie financiële dienstverleners hebben gespeeld. Die verhandelden namens de pensioenfondsen aandelen in Belgische bedrijven of gaven aan tussenpersonen de opdracht om in België de terugbetaling van de roerende voorheffing te vragen. Eén van de drie is North Channel Bank in het Duitse Mainz.

In documenten uit het Belgische onderzoek die Knack kon inkijken, is sprake van een terugbetaling door de Belgische fiscus van 22,8 miljoen euro aan Amerikaanse pensioenfondsen die klant waren van North Channel Bank. Naast België werd ook Denemarken slachtoffer van hetzelfde vermeende mechanisme waarbij North Channel Bank betrokken was.

Knack berichtte woensdagochtend al over lopende onderhandelingen tussen North Channel Bank, de Belgische FOD Financiën en het Brussels parket, om tot een dading en minnelijke schikking te komen. Het idee was dat België vergoed zou worden met de verkoop van de aandelen van North Channel Bank (= de civiele dading) in ruil voor strafrechtelijke immuniteit (= de minnelijke schikking).

De belangen van de belastingbetaler

De deal is nu rond, bevestigt de Belgische advocaat van de bank aan Knack. Zowel met België als Denemarken is een vergelijk gevonden. Hans Van de Wal (advocatenkantoor Elegis): ‘Het nieuwe management van de North Channel Bank bevestigt dat een akkoord werd bereikt. Vanaf het moment dat Gunnar Volkers, Stefan Rensinghoff en Harald Zenke werden aangesteld, hebben zij voortdurend inspanningen geleverd om een oplossing te vinden waarbij de meer dan vijftig werknemers van de bank geen nadeel zouden ondervinden.’

‘In nauwe samenwerking met de Belgische en Deense autoriteiten hebben zij de belangen van de belastingbetaler in beide jurisdicties proberen te verzoenen met deze van de werknemers’, zegt Van de Wal.

‘De bank verkopen en de opbrengst gebruiken om de beide landen gedeeltelijk te betalen met de opbrengst was de enige manier om te verzekeren dat de schatkist een betaling van de North Channel Bank zou ontvangen. Het alternatief was immers een slopende procesgang tegen (onder meer) de bank, die voor de bank hoogstwaarschijnlijk zou hebben uitgemond in een faillissement en derhalve geen recuperatie. De bereikte overeenkomst zou dus als een win-win situatie kunnen worden bestempeld.’

8 miljoen euro

Volgens Van de Wal is het nog niet zeker welk bedrag de Belgische Staat precies zal recupereren, vermits de regeling nog moet worden uitgevoerd. ‘Zodra de bank verkocht is, wordt de opbrengst verdeeld tussen de Belgische en Deense schatkist en neemt de strafrechtelijke vervolging een einde wat de bank betreft. Dit heeft geen enkele invloed op de vrijheid van het Openbaar Ministerie om nog steeds partijen te vervolgen indien hij deze strafrechtelijk verantwoordelijk acht.’

Knack vernam uit goedgeïnformeerde bronnen dat de verdeelsleutel die is afgesproken tussen België en Denemarken neerkomt op 15/85. Denemarken verloor immers méér geld dan België, en zal dus ook meer kunnen recupereren. Stel dat de North Channel Bank verkocht zou worden voor 55 miljoen euro -een minimumbedrag dat in de wandelgangen circuleert- dan zou de FOD Financiën dus ruim 8 miljoen euro binnenhalen.

De Belgische fiscus geeft géén commentaar op de bereikte deal. ‘De FOD Financiën werkt positief samen met het Parket aan de bestrijding van de fraude met terugbetaling van roerende voorheffing’, reageert Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën. ‘Met de Deense fiscus is overeengekomen om in het belang van het onderzoek geen details over dit dossier te communiceren.’

Het management van de North Channel Bank bevestigt de deal ook in een interview aan Süddeutsche Zeitung, dat samen met Knack en de Deense media TV2 en Politiken de voorbije dagen heeft bericht over de fraude met terugbetaling van roerende voorheffing.

Gentleman’s agreement

Knack contacteerde eveneens het Brussels parket voor een reactie. Bij publicatie van dit artikel was die nog niet binnengelopen. Met het parket zou een gentlemen’s agreement voor niet-vervolging zijn afgesproken. Pas nadat het geld op de rekening van de Belgische fiscus staat, zou het parket die minnelijke schikking met North Channel Bank ook daadwerkelijk ondertekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content