Volgens het principe 'neen is neen' is voortaan iedereen strafbaar die seks afdwingt met geweld of door dreiging met geweld. De hervorming houdt een bredere wettelijke omschrijving van verkrachting in, daarbij inbegrepen seksuele handelingen die 'duidelijk tegen de zichtbare wil' van het slachtoffer ingaan. Volgens de huidige wetgeving moest het slachtoffer zich fysiek verzetten tegen een gewelddadige bedreiging vooraleer die als een seksueel misdrijf kon beschouwd worden.

De regeringsfracties van CDU/CSU en SPD stemden voor het wetsontwerp. De oppositie van Linke en Grünen onthielden zich. Het beginsel 'neen is neen' werd eenparig goedgekeurd. 'Neen is neen, is een paradigmaverschuiving in het seksueel strafrecht en een overwinning voor de seksuele zelfbeschikking', zei SPD-afgevaardigde Elke Ferner. In de wet is ook het misdrijf van seksuele aanrandingen vanuit een groep opgenomen.

Politica's van de regerende christen- en sociaaldemocraten hadden in maart het door het kabinet overeengekomen wetsontwerp van Justitieminister Heiko Maas (SPD) in de marge van het parlementair overleg nog duidelijk geactualiseerd. Die paragraaf in het nieuwe seksueel strafrecht is er gekomen na de massale aanrandingen tijdens Nieuwjaarsnacht.

Donderdag moesten zich in Keulen -toevallig tegelijkertijd met de hervorming van de wet- voor het eerst twee mannen op verdenking van aanranding tijdens Silversternacht voor de rechter verantwoorden. (Belga/NSK)

Volgens het principe 'neen is neen' is voortaan iedereen strafbaar die seks afdwingt met geweld of door dreiging met geweld. De hervorming houdt een bredere wettelijke omschrijving van verkrachting in, daarbij inbegrepen seksuele handelingen die 'duidelijk tegen de zichtbare wil' van het slachtoffer ingaan. Volgens de huidige wetgeving moest het slachtoffer zich fysiek verzetten tegen een gewelddadige bedreiging vooraleer die als een seksueel misdrijf kon beschouwd worden.De regeringsfracties van CDU/CSU en SPD stemden voor het wetsontwerp. De oppositie van Linke en Grünen onthielden zich. Het beginsel 'neen is neen' werd eenparig goedgekeurd. 'Neen is neen, is een paradigmaverschuiving in het seksueel strafrecht en een overwinning voor de seksuele zelfbeschikking', zei SPD-afgevaardigde Elke Ferner. In de wet is ook het misdrijf van seksuele aanrandingen vanuit een groep opgenomen. Politica's van de regerende christen- en sociaaldemocraten hadden in maart het door het kabinet overeengekomen wetsontwerp van Justitieminister Heiko Maas (SPD) in de marge van het parlementair overleg nog duidelijk geactualiseerd. Die paragraaf in het nieuwe seksueel strafrecht is er gekomen na de massale aanrandingen tijdens Nieuwjaarsnacht.Donderdag moesten zich in Keulen -toevallig tegelijkertijd met de hervorming van de wet- voor het eerst twee mannen op verdenking van aanranding tijdens Silversternacht voor de rechter verantwoorden. (Belga/NSK)