The Torch (de fakkel) is een residentiële wolkenkrabber in Dubai. De toren is plusminus 350 meter hoog. Gulf News, de plaatselijke krant, citeert een getuige die verklaarde dat het vuur ontstond rond de vijftigste verdieping en zich snel verspreidde, gestimuleerd door felle wind. Momenteel zouden er alleen nog opflakkeringen zijn vanaf de zeventigste verdieping en hoger. Getuigen zeggen dat duizenden mensen geëvacueerd werden. Brandende brokstukken vielen naar beneden, onder meer glas en gesmolten glas. Volgens de politie worden mensen behandeld voor rookbedwelming, maar zijn er vooralsnog geen slachtoffers of gekwetsten gemeld. Een eerste politierapport wijst een peuk als brandhaard aan.

Al enkele keren werd doorgegeven dat de brand was geblust, maar volgens Gulf News flakkert het vuur bij windstoten telkens weer op. Uitslaande vlammen zijn er naar verluidt niet meer te zien.

Bewoners vertelden aan Gulf News dat de toren sinds zijn bouw geplaagd wordt door vals brandalarm, dat volgens sommigen ongeveer op dagelijkse basis, volgens anderen ongeveer drie keer per week, afging. "We dachten dat het ook nu weer vals alarm was", aldus een bewoner. "Maar dan merkte ik rook. Ik nam mijn portefeuille en rende met mijn vrouw naar beneden. We wonen op de 59ste verdieping".

Een andere resident, die met de schrik in het hart naar buiten was gerend, zei dat het grootste gevaar hem uiteindelijk buiten was overkomen. Daar moest hij uitkijken voor vallend glas en voor brandend spul dat naar beneden kwam.

De berichtgeving over de brand was verwarrend omdat het vuur zich, door de wind, met sprongetjes leek te verplaatsen. Het ontstond rond de vijftigste verdieping. Brandende brokken belanden rond de twintigste verdieping en deden daar kortstondig branfel vuur ontstaan. Uiteindelijk verplaatste het vuur zich hogerop.

Volgens statistieken van de Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH), die het agentschap Belga consulteerde, is de toren, ook wel Marina Torch of Dubai Torch genoemd, exact 352 meter hoog en telt ze 86 verdiepingen. Gulf News heeft het over een hoogte van 336 meter voor 79 verdiepingen. Het gebouw werd afgewerkt in 2011, en is volgens de statistieken de vijfde grootste woontoren.

Bekijk hier de beelden:

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

(RR)

The Torch (de fakkel) is een residentiële wolkenkrabber in Dubai. De toren is plusminus 350 meter hoog. Gulf News, de plaatselijke krant, citeert een getuige die verklaarde dat het vuur ontstond rond de vijftigste verdieping en zich snel verspreidde, gestimuleerd door felle wind. Momenteel zouden er alleen nog opflakkeringen zijn vanaf de zeventigste verdieping en hoger. Getuigen zeggen dat duizenden mensen geëvacueerd werden. Brandende brokstukken vielen naar beneden, onder meer glas en gesmolten glas. Volgens de politie worden mensen behandeld voor rookbedwelming, maar zijn er vooralsnog geen slachtoffers of gekwetsten gemeld. Een eerste politierapport wijst een peuk als brandhaard aan.Al enkele keren werd doorgegeven dat de brand was geblust, maar volgens Gulf News flakkert het vuur bij windstoten telkens weer op. Uitslaande vlammen zijn er naar verluidt niet meer te zien.Bewoners vertelden aan Gulf News dat de toren sinds zijn bouw geplaagd wordt door vals brandalarm, dat volgens sommigen ongeveer op dagelijkse basis, volgens anderen ongeveer drie keer per week, afging. "We dachten dat het ook nu weer vals alarm was", aldus een bewoner. "Maar dan merkte ik rook. Ik nam mijn portefeuille en rende met mijn vrouw naar beneden. We wonen op de 59ste verdieping".Een andere resident, die met de schrik in het hart naar buiten was gerend, zei dat het grootste gevaar hem uiteindelijk buiten was overkomen. Daar moest hij uitkijken voor vallend glas en voor brandend spul dat naar beneden kwam.De berichtgeving over de brand was verwarrend omdat het vuur zich, door de wind, met sprongetjes leek te verplaatsen. Het ontstond rond de vijftigste verdieping. Brandende brokken belanden rond de twintigste verdieping en deden daar kortstondig branfel vuur ontstaan. Uiteindelijk verplaatste het vuur zich hogerop. Volgens statistieken van de Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH), die het agentschap Belga consulteerde, is de toren, ook wel Marina Torch of Dubai Torch genoemd, exact 352 meter hoog en telt ze 86 verdiepingen. Gulf News heeft het over een hoogte van 336 meter voor 79 verdiepingen. Het gebouw werd afgewerkt in 2011, en is volgens de statistieken de vijfde grootste woontoren.Bekijk hier de beelden:(RR)