Drie cruciale vragen over crash vlucht EgyptAir

EgyptAir © Reuters

Een passagiersvliegtuig van EgyptAir dat vanuit Parijs naar Caïro vloog, is donderdagochtend neergestort in de Middellandse Zee. Dit is wat we voorlopig weten.

Wat is er gebeurd?

Het vliegtuig van vlucht MS804 steeg woensdagavond om 23u09 op vanuit Parijs om rond 03u15 te landen in Caïro, maar verdween rond 02.30 uur Belgische tijd van de radar. Het toestel was toen al in het Egyptische luchtruim en dat op een hoogte van 11.000 meter boven de Middellandse Zee, op zo’n 280 kilometer van de Egyptische kust.

De Griekse minister van Defensie zei dat het vliegtuig, voordat het van de radar verdween, zo’n 6.700 meter viel en ‘hevig zwenkte’ toen het in het Egyptische luchtruim was. De Franse president François Hollande bevestigde later dat het vliegtuig neergestort was.

Ahmed Abdel, vicevoorzitter van EgyptAir, vertelde aan CNN dat het vermiste vliegtuig geen noodsignaal had gestuurd.

Het Egyptische leger en reddingswerkers zijn nog op zoek naar brokstukken op de plek waar het vliegtuig van de radar verdween. Ook Griekenland, Frankrijk en Turkije helpen mee met de zoektocht. Bronnen bij het Griekse leger meldden dat ’twee grote plastic voorwerpen’, mogelijke vliegtuigonderdelen, gevonden werden ten zuiden van het eiland Kreta. Maar dat is nog niet bevestigd.

Wie was aan boord?

In totaal waren er 56 passagiers en 10 bemanningsleden aan boord. Er zat één Belg op het vliegtuig. Het gaat om een 56-jarige man uit het Oost-Vlaamse Watervliet.

Daarnaast waren er 30 Egyptenaren, vijftien Fransen en twee Irakezen aan boord. Ook komt telkens één passagier uit Groot-Brittannië, Koeweit, Saudi-Arabië, Soedan, Canada, Algerije, Portugal, Tsjaad.

De Egyptische luchtvaartmaatschappij EgyptAir laat ook nog weten dat er twee baby’s en één kind op het vliegtuig zaten.

Wat is de oorzaak van het gecrashte vliegtuig?

Dat blijft nog onduidelijk. Volgens de Britse krant The Guardian werden er op woensdag nog vier vluchten gemaakt met het bewuste vliegtuig. Toen werden er geen mankementen aan het toestel gesignaleerd. Het type van het vliegtuig – een Airbus A320 – staat bekend als een veilig en betrouwbaar toestel. Tijdens het laatste gesprek met de Griekse verkeersleiders had de piloot nog aangegeven dat er ‘geen enkel probleem’ was.

De Franse premier Manuel Valls zei dat ‘een aanslag niet uitgesloten was’. De Egyptische minister Sherif Fathi denkt dat ‘de kans dat het om een terreurdaad gaat groter is dan dat er een technisch defect plaatsvond’. Alexander Bortnikov van de Russische geheime dienst FSB vertelt aan het Russische persbureau Interfax dat ‘alles wijst op een terreurdaad’.

Naast een terreurdaad of een technisch probleem, kan ook een incident in de cockpit een mogelijke oorzaak zijn. Toch zou de piloot ervaren zijn: hij had er al meer dan 6.000 vlieguren opzitten. Als het vliegtuig gevonden is, kunnen de zogenoemde zwarte dozen klaarheid scheppen over de oorzaak van de crash. Ze bevatten een opname van de gesprekken in de cockpit, en data van de vlucht. (RDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content