"We hebben een man in beschuldiging gesteld van moord", aldus Nick Wallen, de politiechef van Yorkshire, in een verklaring. "Thomas Mair, 52, afkomstig uit Birstall, zal vandaag (zaterdag, red.) voor de rechter verschijnen", zo verduidelijkte hij.

Mair werd donderdag gearresteerd, onmiddellijk nadat de 41-jarige Jo Cox werd neergeschoten en -gestoken op straat in het Noord-Engelse stadje Birstall. Ze werd getroffen door 3 kogels en 7 messteken. Mair zou "Britain first" geroepen hebben tijdens de aanval, een misschien een verwijzing naar het Brexit-debat, maar ook de naam van een extreemrechtse groepering.

Een 77-jarige man die probeerde tussen te komen om het parlementslid te verdedigen, ligt in "stabiele toestand" in het ziekenhuis, zo werd ook nog gemeld.

'Betere plek'

In heel Groot-Brittannië werden vrijdag wakes gehouden voor het parlementslid.

De Amerikaanse president Barack Obama telefoneerde met haar echtgenoot.

"De wereld is een betere plek dankzij haar onbaatzuchtige werk ten dienste van anderen en er is geen rechtvaardiging mogelijk voor deze afschuwelijke misdaad, die haar familie, gemeenschap en land een echtgenoot, moeder en toegewijde politica hebben ontnomen", zei Obama volgens een mededeling van het Witte Huis. De Amerikaanse president belde Brendan Cox vanuit Air Force One, terwijl hij op weg was naar een natuurpark in het westen van de Verenigde Staten voor een familieweekend.

(Belga/RR)

"We hebben een man in beschuldiging gesteld van moord", aldus Nick Wallen, de politiechef van Yorkshire, in een verklaring. "Thomas Mair, 52, afkomstig uit Birstall, zal vandaag (zaterdag, red.) voor de rechter verschijnen", zo verduidelijkte hij. Mair werd donderdag gearresteerd, onmiddellijk nadat de 41-jarige Jo Cox werd neergeschoten en -gestoken op straat in het Noord-Engelse stadje Birstall. Ze werd getroffen door 3 kogels en 7 messteken. Mair zou "Britain first" geroepen hebben tijdens de aanval, een misschien een verwijzing naar het Brexit-debat, maar ook de naam van een extreemrechtse groepering. Een 77-jarige man die probeerde tussen te komen om het parlementslid te verdedigen, ligt in "stabiele toestand" in het ziekenhuis, zo werd ook nog gemeld.In heel Groot-Brittannië werden vrijdag wakes gehouden voor het parlementslid. De Amerikaanse president Barack Obama telefoneerde met haar echtgenoot. "De wereld is een betere plek dankzij haar onbaatzuchtige werk ten dienste van anderen en er is geen rechtvaardiging mogelijk voor deze afschuwelijke misdaad, die haar familie, gemeenschap en land een echtgenoot, moeder en toegewijde politica hebben ontnomen", zei Obama volgens een mededeling van het Witte Huis. De Amerikaanse president belde Brendan Cox vanuit Air Force One, terwijl hij op weg was naar een natuurpark in het westen van de Verenigde Staten voor een familieweekend. (Belga/RR)