Dood George Floyd: agent Derek Chauvin veroordeeld tot 22,5 jaar

Derek Chauvin op 25 juni 2021 © belga

Rechter Peter Cahill bepaalde de strafmaat voor agent Derek Chauvin op 22,5 jaar. Chauvin werd eerder schuldig bevonden aan doodslag op George Floyd.

‘De rechtbank veroordeelt u tot 270 maanden opsluiting’, zei rechter Peter Cahill. De straf is tien jaar langer dan voorzien voor doodslag volgens de regels van Minnesota, luidde het, maar de rechter bracht verzwarende omstandigheden in rekening. ‘Mijn beslissing is niet gebaseerd op emotie of sympathie’, aldus de rechter, ‘noch op de publieke opinie’. ‘Ik stuur geen boodschap uit.’ Rechter Cahill zei ook dat ‘het verdriet van de familie Floyd erkend moet worden’.

Eerder tijdens de zitting had een broer van het slachtoffer de maximumstraf gevraagd voor de ex-agent, dat was 40 jaar.

‘Wat dacht je, wat ging er door je hoofd, toen je geknield op de nek van mijn broer zat?’, vroeg Terrence Floyd zich vrijdag af. Hij vroeg om de maximumstraf uit te spreken tegen Chauvin. Tijdens zijn korte betoog moest hij herhaaldelijk tegen de tranen vechten. Ook de tweede broer van George Floyd, Philonese, kwam aan het woord in de rechtszaal in Minneapolis (Minnesota), net als zijn neef Brandon Williams. Van de 7-jarige dochter van Floyd werd een videoboodschap afgespeeld.

De advocaat van de familie juichte inmiddels het vonnis toe: de beslissing van de rechter draagt bij aan de verzoening van de natie. Het ‘historische vonnis’ brengt de familie Floyd en de natie een stap dichter bij het herstel nu de zaak afgesloten is er en een verantwoordelijk aangeduid is, liet raadsman Ben Crump via Twitter verstaan. ‘Voor een keer is een is een blanke agent die verkeerdelijk het leven nam van een zwarte Afrikaan, ter verantwoording geroepen. Dit zou niet uitzonderlijk moeten zijn, het is al tragisch genoeg’, klinkt het ook in een verklaring die de advocaten via Twitter verspreidden.

Medeleven betuigd

Nog voor de strafmaat viel, had Chauvin nog z’n medeleven betuigd aan de familie van George Floyd. ‘Ik wil mijn medeleven betuigen aan de familie Floyd’, zei Chauvin tijdens de zitting. Wegens andere juridische procedures kon de ex-agent geen volledige verklaring afleggen, luidde het. ‘Er zal in de toekomst nog meer informatie komen die van belang kan zijn’, zei hij zonder meer details. ‘Ik hoop dat het jullie wat gemoedsrust zal geven.’

Ook de moeder van Chauvin kwam aan bod ter verdediging van haar zoon. ‘Derek is een rustige, bedachtzame, eerbare en onzelfzuchtige man. Hij heeft een groot hart’, zei Carolyn Pawlenty. Ze heeft naar eigen zeggen altijd in de onschuld van haar zoon geloofd.

Een volksjury bevond Chauvin eind april schuldig aan de dood van Floyd. De zwarte Amerikaan stierf in mei vorig jaar nadat de witte agent zijn knie tijdens een arrestatie ruim 9 minuten op Floyds nek duwde.

Partner Content