Donald Trump wint ook primary in South Carolina, maar Nikki Haley gaat door

Donald Trump viert zijn overwinning. © Getty
Rudi Rotthier

Hoewel ze in haar thuisstaat South Carolina een forse nederlaag leed tegen favoriet Donald Trump, kondigde Nikki Haley aan dat ze haar presidentscampagne ten minste tot begin maart – Super Tuesday – zal verderzetten. ‘Ik geloof niet dat Donald Trump Joe Biden kan verslaan’. Haar verlies was iets kleiner dan de peilingen voorspelden.

Die peilingen gaven aan dat Nikki Haley in haar eigen staat ongeveer 30 procent zou achterliggen bij Trump.

Zij spendeerde 15 miljoen dollar aan onder meer advertenties, hield talloze meetings om de kloof te dichten, terwijl Donald Trump nauwelijks 1 miljoen dollar in de staat investeerde en slechts enkele evenementen organiseerde.

Met 80 procent van de stemmen geteld doet Haley het beter dan in de peilingen, maar ligt ze nog altijd plusminus 20 procent achter bij Trump. En dat in haar thuisstaat, waar ze tot twee keer toe tot gouverneur werd verkozen. Trump zal de grote meerderheid van de 50 afgevaardigden in de staat binnenhalen (de winnaar haalt er sowieso 29 binnen, en de anderen worden per kiesdistrict verdeeld).

In de vorige primary, in New Hampshire, gaf Haley als eerste haar toespraak, en volgde Donald Trump even later met een woedende repliek. De verliezer was toen vrolijker gestemd dan de winnaar, die had gehoopt dat Haley haar campagne zou opgeven. Dit keer ging het andersom. Trump gaf onmiddellijk na het sluiten van de kiesbureaus zijn vrolijk overwinningstoespraakje. Hij vermeldde Haley niet bij naam. Hij alludeerde alleen aan haar nederlaag in de staat Nevada tegen ‘geen van deze kandidaten’. Hij zei dat de Republikeinse Partij meer dan ooit verenigd was.

‘Biden noch Trump kan het land verenigen’

Haley liet dit keer langer op zich wachten. In tegenstelling tot New Hampshire was haar toon somber, zij het resoluut. Ze bekrachtigde dat ze haar campagne zal verderzetten (waarmee ze Trumps uitspraak over de eensgezinde partij ontkrachtte). Ze stelde vast dat ze om en bij 40 procent van de stemmen had gehaald, wat ‘geen 50 procent is’, maar toch een aanzienlijk aandeel van het primary-kiespubliek in de staat. Het komt erop aan, zei ze, de huidige president in november te verslaan. ‘Ik geloof niet dat Donald Trump Joe Biden kan verslaan.’ ‘En ik geloof niet’, ging ze verder, ‘dat we met Donald Trump en Joe Biden dit land kunnen verenigen.’ De ene, zei ze, noemt burgers van het land ‘fascisten’ (Biden, red.), de andere noemt burgers ‘ongedierte’ (Trump, red.).

Nikki Haley erkent haar verlies, 24 februari 2024. © Getty

‘De komende 10 dagen zijn er voorverkiezingen in 21 staten en overzeese territoria. Die kiezers verdienen het een keuze te hebben’?

Haar campagne kondigde al meetings aan in de staat Michigan, waar op 27 februari wordt gestemd, en in staten die op Super Tuesday, de eerste dinsdag van maart, hun voorverkiezingen houden. Die dag zullen in 15 staten ruim een derde van de Republikeinse afgevaardigden onder de twee resterende kandidaten verdeeld worden. In alle staten die de komende tien dagen stemmen ligt Haley achter bij Trump in de peilingen.

Partner Content