Donald Trump moet 355 miljoen dollar boete betalen in fraudezaak: ‘Bijna pathologisch gebrek aan inkeer’

Een boze Trump reageert op de uitspraak. 16 februari 2024. © Getty
Rudi Rotthier

In een burgerlijke rechtszaak in New York rond overschatting van zijn eigendommen is Donald Trump veroordeeld tot het betalen van een boete van 355 miljoen dollar (320 miljoen euro) plus intrest. Ook mag hij de komende drie jaar geen bedrijf runnen in de staat New York. Zijn oudste zonen en twee gewezen financieel verantwoordelijken van de Trump Organization liepen eveneens straffen op.

Deze boete komt bovenop recente boetes van 83,3 en 5 miljoen dollar, die Donald Trump opliep in zaken wegens seksueel geweld en smaad tegenover het slachtoffer.

In de voorliggende fraudezaak werden Trump, zijn oudste zonen en de financieel verantwoordelijken ervan beticht de waarde van hun eigendommen systematisch en massaal te hebben overschat, waardoor ze voor honderden miljoenen aan extreem voordelige leningen van banken konden verkrijgen en betere voorwaarden van verzekeringen. Met dat geleende geld konden ze hun imperium uitbouwen. Al voor het begin van de zaak achtte rechter Arthur Engeron de feiten bewezen. De Trumps maakten bijvoorbeeld de oppervlakte van Donalds appartement in Trump Tower systematisch drie keer groter dan het echt was. Het ging er in dit proces niet om of de Trumps fraude pleegden, maar wel om hoe groot de boete zou worden en hoe lang de Trumps belet zouden worden hun bedrijven in de staat New York te runnen.

(lees verder onder de preview)

Oorspronkelijk had Engeron beloofd dat hij eind januari met een verdict zou komen, maar dat Trumps gewezen CFO Allen Weisselberg intussen in deze zaak schuldig zou gepleit hebben voor meineed veroorzaakte enige vertraging.

Het verdict wordt bijzonder zwaar voor de voormalige president. Donald Trump moet 355 miljoen dollar boete betalen in de fraudezaak, en zijn oudste zonen elk 4 miljoen. Hijzelf mag drie jaar lang geen zaken doen in New York, zijn oudste zonen twee jaar. Voor de financieel verantwoordelijken zijn er kleinere boetes. Donald Trump en de Trump Organization mogen de komende drie jaar geen leningen aangaan binnen de staat New York. Twee door de rechtbank aangestelde monitoren zullen de transacties binnen de Trumpbedrijven de komende jaren aan een kritische blik onderwerpen en sturen.

(lees verder onder de preview)

‘Geen gewapende overval, maar…’

De enigszins excentrieke rechter Engeron – een gewezen drummer, barpianist en taxichauffeur – was niet mals in zijn verdict. De beschuldigden, schreef hij, ‘pleegden geen gewapende overval’. Maar ze ‘waren niet in staat hun fouten toe te geven’. ‘Hun totaal gebrek aan inkeer en berouw grenst aan het pathologische.’

De claim dat ‘iedereen het doet’, is geen reden om fraude te negeren, aldus nog Engeron. Integendeel, betoogde hij, het is reden om meer waakzaam te zijn en de regels te doen respecteren.

Procureur Letitia James zei dat het wel degelijk om een misdaad met slachtoffers gaat. Want als de rijken voor eigen profijt de regels overtreden, betekent dat dat er minder geld overblijft voor kleine ondernemers en mensen die wel de regels respecteren.

Donald Trump moet 355 miljoen dollar boete betalen
Rechter Arthur Engoron. © Reuters

Een boze Trump betoogde in een eerste reactie dat hij het slachtoffer is van een politieke heksenjacht, van een corrupte rechter en procureur, en dat het hooguit ging om ‘een misdaad zonder slachtoffers’ (want de banken en verzekeringen waren blij met de ‘perfecte’ klandizie van een ‘perfect’ bedrijf). Hij kondigde aan dat hij in beroep gaat tegen de uitspraak. In dat geval moet hij een deel van de boete als borg storten, maar blijven de monitoren wel in de bedrijven aanwezig. Volgens procureur Letitia James zal het boetebedrag voor Trump en zonen door intresten oplopen tot 450 miljoen dollar. Donald Trump beweert over 400 miljoen dollar aan parate cash te beschikken. Onafhankelijke experts twijfelen of die bewering klopt.

President Trump

Kan en wil Trump deze boete betalen?

Uitstel is zijn boodschap. In afwachting van het beroep moet hij het grootste deel van de boete niet betalen, en kan hij fondsen werven bij zijn aanhangers. Eerder gebruikte hij geld van aanhangers om gerechtskosten te dekken.

Maar als de boete ook na beroep behouden blijft, zullen de bijdragen van aanhangers wellicht niet volstaan. Dan zal Trump zijn cash moeten aanspreken. Als de cash niet volstaat, zal hij eigendommen moeten verkopen. Die eigendommen, hoe overschat ook, zullen meer dan volstaan.

Ook als hij opnieuw president wordt, kan Trump een vonnis van een rechtbank in de staat New York niet ongedaan maken. Dat zou hij wel kunnen, mocht het een federale rechtszaak zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content