De Academie bevindt zich momenteel in een 'diepe crisis'. In de nasleep van een klacht rond seksueel misbruik zijn verschillende juryleden opgestapt.

De Academie stelt in een persbericht te zullen beslissen over de Nobelprijs voor Literatuur voor 2018, parallel met de laureaat voor 2019.

Klacht

De problemen zijn een gevolg van de beschuldigingen tegen dichteres en ex-lid van de academie Katarina Frostenson, die intussen zelf opstapte, en haar echtgenoot Jean-Claude Arnault.

Een aantal maanden geleden dienden achttien vrouwen een klacht rond seksueel misbruik in tegen Arnault, die samen met Frostenson een privéclub voor cultuur runt die ook geld krijgt van de Academie. Arnault zou de vrouwen misbruikt hebben in die club, maar ook in gebouwen die eigendom zijn van de Academie in Parijs en Stockholm. De man ontkent de beschuldigingen.

Vertrouwen herstellen

'We vinden het noodzakelijk om tijd te investeren in het herstellen van het publieke vertrouwen in de Academie vooraleer de volgende laureaat kan worden aangekondigd', aldus Anders Olsson, plaatsvervangend permanent secretaris van de Academie. 'Dit uit respect voor de vorige en toekomstige laureaten, de Nobelstichting en het publiek.'

'De crisis in de Zweedse Academie heeft de Nobelprijs nadelig beïnvloed', stelt de Nobelstichting in een persbericht. 'Hun beslissing onderstreept de ernst van de situatie en zal helpen de langdurige reputatie van de Nobelprijs te vrijwaren. Niets van dit alles heeft een invloed bij de toekenning van de Nobelprijzen voor 2018 in de andere prijscategorieën.'

75 jaar

De Zweedse Academie is de enige instantie die beslist over de toekenning van de Nobelprijs voor Literatuur. De laatste keer dat de prijs niet werd uitgereikt was in 1943, als gevolg van de Tweede Wereldoorlog.

'Niets van dit alles heeft een invloed bij de toekenning van de Nobelprijzen voor 2018 in de andere prijscategorieën,' luidt het nog.

De Academie bevindt zich momenteel in een 'diepe crisis'. In de nasleep van een klacht rond seksueel misbruik zijn verschillende juryleden opgestapt. De Academie stelt in een persbericht te zullen beslissen over de Nobelprijs voor Literatuur voor 2018, parallel met de laureaat voor 2019.De problemen zijn een gevolg van de beschuldigingen tegen dichteres en ex-lid van de academie Katarina Frostenson, die intussen zelf opstapte, en haar echtgenoot Jean-Claude Arnault. Een aantal maanden geleden dienden achttien vrouwen een klacht rond seksueel misbruik in tegen Arnault, die samen met Frostenson een privéclub voor cultuur runt die ook geld krijgt van de Academie. Arnault zou de vrouwen misbruikt hebben in die club, maar ook in gebouwen die eigendom zijn van de Academie in Parijs en Stockholm. De man ontkent de beschuldigingen.'We vinden het noodzakelijk om tijd te investeren in het herstellen van het publieke vertrouwen in de Academie vooraleer de volgende laureaat kan worden aangekondigd', aldus Anders Olsson, plaatsvervangend permanent secretaris van de Academie. 'Dit uit respect voor de vorige en toekomstige laureaten, de Nobelstichting en het publiek.''De crisis in de Zweedse Academie heeft de Nobelprijs nadelig beïnvloed', stelt de Nobelstichting in een persbericht. 'Hun beslissing onderstreept de ernst van de situatie en zal helpen de langdurige reputatie van de Nobelprijs te vrijwaren. Niets van dit alles heeft een invloed bij de toekenning van de Nobelprijzen voor 2018 in de andere prijscategorieën.' De Zweedse Academie is de enige instantie die beslist over de toekenning van de Nobelprijs voor Literatuur. De laatste keer dat de prijs niet werd uitgereikt was in 1943, als gevolg van de Tweede Wereldoorlog.'Niets van dit alles heeft een invloed bij de toekenning van de Nobelprijzen voor 2018 in de andere prijscategorieën,' luidt het nog.