Eerder had Turkije ook de Israëlische ambassadeur in Ankara gevraagd het land tijdelijk te verlaten.

Protest

De spanningen zijn tussen beide landen opgelopen door het geweld tijdens protesten aan de grensomheining tussen de Gazastrook en Israël. Daarbij hebben Israëlische soldaten 59 Palestijnen gedood.

Uit protest trok Turkije zijn ambassadeur uit Tel Aviv terug en kondigde het drie dagen van nationale rouw af voor de Palestijnse slachtoffers.

'Genocide'

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bestempelde het doodschieten van Palestijnse betogers op de Gazastrook door Israëlische soldaten, als een 'genocide'.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verwierp die kritiek en beet terug. 'Erdogan is een van de grootste supporters van Hamas, hij is ongetwijfeld een kenner op gebied van terreur en moordpartijen', zei hij dinsdag. 'Ik raad hem aan om ons geen les moraal te prediken.'

Moeilijke relatie

Israël en Turkije hadden zich in 2016 na jarenlange diplomatieke spanningen enigszins met elkaar verzoend en terug ambassadeurs naar elkaars landen gestuurd.

In 2010 was het tussen de ooit nauwe bondgenoten tot een diplomatieke rel gekomen, nadat bij de entering van een solidariteitsschip voor de Gazastrook tien Turken door de Israëlische marine werden gedood.

Eerder had Turkije ook de Israëlische ambassadeur in Ankara gevraagd het land tijdelijk te verlaten.De spanningen zijn tussen beide landen opgelopen door het geweld tijdens protesten aan de grensomheining tussen de Gazastrook en Israël. Daarbij hebben Israëlische soldaten 59 Palestijnen gedood. Uit protest trok Turkije zijn ambassadeur uit Tel Aviv terug en kondigde het drie dagen van nationale rouw af voor de Palestijnse slachtoffers.De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bestempelde het doodschieten van Palestijnse betogers op de Gazastrook door Israëlische soldaten, als een 'genocide'. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verwierp die kritiek en beet terug. 'Erdogan is een van de grootste supporters van Hamas, hij is ongetwijfeld een kenner op gebied van terreur en moordpartijen', zei hij dinsdag. 'Ik raad hem aan om ons geen les moraal te prediken.'Israël en Turkije hadden zich in 2016 na jarenlange diplomatieke spanningen enigszins met elkaar verzoend en terug ambassadeurs naar elkaars landen gestuurd.In 2010 was het tussen de ooit nauwe bondgenoten tot een diplomatieke rel gekomen, nadat bij de entering van een solidariteitsschip voor de Gazastrook tien Turken door de Israëlische marine werden gedood.