Dexia-dochterbedrijf hielp Bahamaanse offshores beheren

© belga
Kristof Clerix

Experta Trust Company (Bahamas) Ltd., een dochteronderneming van de toenmalige Dexia-groep, vormde op de Bahama’s jarenlang de schakel tussen overheid en tal van offshore bedrijven.

De Panama Papers legden al heel wat informatie bloot over de rol van de Dexia-groep in de wereld van offshores. Een Luxemburgs advieskantoor dat van 2002 tot 2011 deel uitmaakte van de Dexia-groep, hielp meer dan 1600 offshores oprichten via het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. Het gros van die offshores werd opgericht in Panama, de rest in belastingparadijzen als de Britse Maagdeneilanden en Niue. Op de Bahama’s ging het om zes offshores.

De Bahamas Leaks, een samenwerking tussen onder meer Knack, de Duitse krant Süddeutsche Zeitung en het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), onthullen nu dat actieve rol van de Dexia-groep in de offshore wereld nog verder ging.

In belastingparadijzen vormen “geregistreerde agenten” het officiële contactpunt tussen offshore bedrijven en de overheid. Precies dat deed het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca: het was in verschillende belastingparadijzen registered agent voor duizenden en duizenden offshores. Geregistreerde agenten vormen onmisbare schakels in de offshore business. In de gelekte documenten van het Bahamaanse bedrijfsregister duiken de namen op van nog 538 andere geregistreerde agenten.

Gelekte brief

Wat blijkt nu? Een voormalig dochterbedrijf van de Dexia-groep, Experta Trust Company (Bahamas) Limited, trad zelf ook op als geregistreerd agent voor tal van offshores op de Bahama’s, met namen als Bunbury Services Ltd en Athos Consulting Ltd. Zoekterm ‘Experta’ resulteert in de 1,3 miljoen gelekte documenten van de Bahamas Leaks in ieder geval in 757 treffers.

Een andere indicatie van de betrokkenheid van Experta Trust Company (Bahamas) Limited in de offshore wereld, is een gelekte brief die Experta op 28 maart 2008 verstuurde naar het Bahamaanse bedrijfsregister: een lijst met 176 offshore bedrijven waarvoor Experta de jaarlijkse bijdrage van 350 dollar per bedrijf betaalde.

De naam Experta Trust Company (Bahamas) Limited stond reeds in het jaarverslag 2005 van de Dexia-groep vermeld, als een dochteronderneming op de Bahama’s die voor 100% in handen was van de groep. De precieze link tussen Dexia en de Bahamaanse offshore staat uitgelegd op de gearchiveerde website van het bedrijf, www.experta.bs, die we via de online tool Wayback Machine (https://archive.org/web/) raadpleegden: ‘Experta Trust Company (Bahamas) Ltd. is een volledige dochteronderneming van Experta Ltd., Zwitserland, dat een dochteronderneming is van Dexia Private Bank (Zwitzerland), dat op zijn beurt deel uitmaakt van de Dexia-bankgroep.’

Verder stond in 2004 op de website te lezen: ‘We hebben nationale en internationale klanten waar we met de Experta Group reeds twee -zelfs drie- generaties voor zorgen.’ En over zijn activiteiten schreef Experta Trust Company (Bahamas) Limited online het volgende: ‘Of je nu een international business company in de Bahama’s verkiest of een investment holding company in een andere jurisdictie, Experta Bahama’s kan je behoefte vervullen. We zullen het bedrijf ook namens jou beheren, door directeurs te voorzien alsook stroman-aandeelhouders [nominee shareholders], geregistreerd kantoor, geregistreerd agent en dagelijkse administratie met inbegrip van de supervisie van activa onder beheer en het voorbereiden van jaarrekeningen’.

Bij de offshores waarvoor Experta optrad als geregistreerd agent, komen regelmatig dezelfde namen terug als directeur of bestuurder: Management Ltd., Confidence Services Ltd., UCE Secretaries S.A. en UCE Directors S.A.. Die vier bedrijven hadden alvast één ding gemeen: ze waren gehuisvest op hetzelfde adres als Experta in de Bahama’s, in de Tradewinds Building in hoofdstad Nassau.

Experta Trust Company (Bahamas) Limited werd intussen overgenomen door het bedrijf Equity Bank And Trust Bahamas Limited. Dat leiden we onder meer af uit het feit dat de website www.eperta.bs in 2014 verwees naar Equity Bank And Trust Bahamas Limited, en uit het online CV van een van de bestuurders. In het Bahamaanse bedrijfsregister staat Equity Bank And Trust Bahamas vermeld als geregistreerd agent voor meer dan 400 offshores. Voor een aantal daarvan trad Experta voorheen op als registered agent. Hoeveel precies uit de portefeuille van Experta afkomstig zijn, is niet duidelijk. Knack legde de vraag voor aan Equity maar kreeg geen antwoord.

Tot slot blijkt uit Bahamas Leaks ook nog dat de offshores op het Caribische eiland onder meer gebruikt werden om de echte eigenaars van bankrekeningen te verhullen. Zo staat in een gelekt document uit mei 2010 dat de offshore Lieve Invest SA een bankrekening had bij Dexia Private Bank (Switzerland) Ltd. Nummer: 10.320651_0. De directeur van Lieve Invest SA -opnieuw UCE Directors S.A.- sloot de bankrekening ‘met onmiddellijke ingang’… en maakte de activa vervolgens over naar een andere bank. In Luxemburg.

Partner Content